Migranti u rekordnom roku stigli do španske enklave Ceuta

Najmanje 6.000 migranata stiglo je do španske enklave Ceuta iz susjednog Maroka, što je rekordan broj tokom jednog dana, navode španski zvaničnici.

Migranti su, među kojima je oko 1.500 maloljetnika ili plivali oko graničnih ograda koje strše u more ili su hodali po oseci.

Kako prenose strani mediji, migranti su uglavnom iz iz Maroka. Španjolske enklave Ceuta i Melilla postale su ‘magneti’ za afričke migrante. Španske trupe raspoređene su na plažu kako bi pomogle graničnoj policiji na glavnom ulazu u Ceutu – Tarajal, na južnoj strani enklave.

Enklava sa oko 80.000 stanovnika

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da će 200 vojnika, plus 200 dodatnih policajaca, pomoći Ceutinim uobičajenim graničnim snagama od 1.100 vojnika. Enklava ima oko 80.000 stanovnika.

Premijer Pedro Sánchez otkazao je putovanje u Pariz, te je trebao prisustvovati samitu o finansijskoj pomoći za Afriku koji su predvodili Francuzi. Umjesto toga, fokusirao se na krizu u Ceuti i obećao je “maksimalnu čvrstinu” u obnavljanju normalnosti enklave.

U drugoj enklavi, Mellila, 86 podsaharskih Afrikanaca ušlo je u utorak svojim južnim molom, koji označava granicu s Marokom.

Španski mediji rekli su da je drugačije bilo u Ceuti, gdje su marokanski graničari stajali pored i gledali kako migranti odlaze na more kako bi pokušali doći do enklave.

Migranti su počeli stizati u Ceutu u ponedjeljak u 02:00 iza ponoći, ali broj se tokom dana povećavao. Najmanje jedan migrant preminuo tokom prelaska, piše BBC.

Prošlog mjeseca više od 100 migranata stiglo je na Ceutinu ulaznu tačku Tarajal. Većina je vraćena, osim oko 30 maloljetnika čija je starost potvrđena medicinskim pretragama.