Ministar Delić: Dosada isplaćen skoro milion KM za podsticaje u poljoprivredi za 2021. godinu

Početkom aprila Vlada KS je, na inicijativu Ministarstva privrede, usvojila Odluku o visini novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2021. godinu, kojom je predviđeno 6,1 milion KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je povećanje od oko 600.000 KM u odnosu na prethodnu godinu.

“Ovom Odlukom obuhvaćena je i isplata zahtjeva koji zbog administrativno tehničkih poteškoća nisu bili realizovani u prethodnoj godini, dok smo prema drugom spisku na kojem je 180 odobrenih zahtjeva za podsticaje isplatili 450.725,15 KM i to za nekoliko različitih vrsta proizvodnje, u što spada i tov junadi, piladi, prvi kvartal mlijeka, plastenička proizvodnja, nabavka mehanizacije i drugo. Važno je napomenuti da je u ovoj godini izvršena i isplata zaostalih rješenja ostvarenih u 2020. godini u visini od 513.345,85 KM”, kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Ministar Delić naglasio je važnost poljoprivredne proizvodnje na području Kantona, te podsjetio da je Ministarstvo privrede nastojalo olakšati ovim proizvođačima kroz različite aktivnosti, među kojima su i otkup tržišnih viškova 147,7 tona merkantilnog krompira i luka, koji je u aprilu preuzet od proizvođača i distribuiran prema Akcionom planu usvojenom od Vlade KS, te Odluka kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije.

“Ovom Odlukom mi smo poljoprivrednim prozvođačima omogućili korištenje sjemenskog materijala iz njihove vlastite proizvodnje, te shodno tome više ne moraju dostavljati fiskalne račune kao dokaz da su kupili deklarisano sjeme i sadni materijal, a što je jedan od uvjeta za ostvarenje prava na podsticaj. Vjerujemo da je to još jedna u nizu olakšica koja će rastreretiti proizvođače i omogućiti veću proizvodnju biljnih kultura na području našeg kantona”, istakao je ministar Delić, te dodao da će Ministarstvo privrede nastaviti i dalje raditi na poboljšanju uslova za poljoprivredne proizvođače.

S tim u vezi, najavio je izmjene i dopune Zakona i Pravilnika o podsticajama u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se isti unaprijedili i prilagodili novim trendovima u proizvodnji, kao i situaciji na terenu, saopćeno je iz Vlade KS.