Ministri G7: Odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

Ministri vanjskih poslova i razvoja zemalja članica Grupe G7 i visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije istakli su nakon jučerašnjeg sastanka u Londonu kako se snažno protive pokušajima podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te su pozvali vlasti u zemlji da rade na reformama.

Ovo je bio prvi put od početka pandemije da se ministri vanjskih poslova zemalja G7, koju čine Velika Britanija, Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Japan i Kanada, sastaju licem u lice.

Bosna i Hercegovina, odnosno regija Zapadnog Balkana, našla se na dnevnom redu među prioritetnim temama, a zvaničnici su poručili kako bi prekrajanje granica po etničkim linijama proizvelo prijetnju regionalnoj sigurnosti.

Potvrđujemo našu zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost. Neopravdana nagađanja o promjenama granica duž etničkih linija nisu rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, istakli su visoki zvaničnici.

Pozvali su nadležne u BiH da implementiraju “izborne i ograničene ustavne reforme” kao i odluke Europskog suda za ljudska prava, te da blisko surađuju sa OSCE Uredom za demokratse institucije i ljudska prava (ODIHR) i Venecijanskom komisijom, kako bi zemlju približili realizaciji demokratskih aspiracija.

Zvaničnici su također pozdravili kandidaturu njemačkog kandidata za poziciju Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.