Ministrica Hota-Muminović sa gradonačelnicom Karić i načelnikom Hadžibajrićem otvorila rekonstruirani Vrtić “Bulbuli”

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su Dječiji vrtić “Bulbuli”.

Ovim je stanovnicima lijeve obale Miljacke na Bistriku, nakon više od 25 godina, vraćen dječiji vrtić koji je potpuno bio devastiran tokom agresije na naš grad.

Ovaj događaj je upriličen povodom Dana Općine Stari Grad, ali i Dana Kantona Sarajevo.

Iz budžeta Kantona Sarajevo tokom 2019. i 2020. godine Općini Stari Grad je doznačeno 900.000 KM za rekonstrukciju ovog objekta i 150.000 KM za nabavku opreme“, podsjetila je, ovim povodom, ministrica Hota-Muminović.

Dodala je i kako će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i dalje podržavati jedan od glavnih ciljeva iz Strategije razvoja KS za oblast predškolskog odgoja i obrazovanja koji sve aktere njegove provedbe obavezuju da se svakom djetetu omogući boravak sa djecom u vrtiću, da uče kroz igru, kao i da ih kroz radosno djetinjstvo pripremamo za budući život i odrastanje.

Prema riječima gradonačelnice Karić, obnova vrtića “Bulbuli” je primjer kako treba da radimo zajedno u interesu naših građana.

Za obnovu ovog vrtića zajedno su se borili općinski i gradski vijećnici, kantonalni zastupnik i bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo koji dolaze iz nekoliko stranaka, ali su imali isti cilj. Grad Sarajevo je finansirao izradu projekta, dok je većinu sredstava od oko 900.000 KM obezbijedila Vlada KS u 2019. godini, Općina Stari Grad je vršila realizaciju projekta. Upravo ovo je najbolji primjer saradnje ova tri nivoa vlasti“, istakla je Karić.

Poručila je da će nastaviti sarađivati sa općinama i Kantonom da u naredne četiri godine izgrade što veći broj vrtića.

Vrtić “Bulbuli” se nalazi u Općini Stari Grad. Ponovno je pripremljen za prijem djece ranog i predškolskog uzrasta, i 35. je vrtić u okviru JU “Djeca Sarajeva”.

Nakon 25 godina ovaj objekt ponovo preuzima misiju – “obuhvatiti što veći broj djece u institucionalni predškolski odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo, pod sloganom ‘Djeca prije svega!’”.

Izgrađen je prema evropskim standardima. Obuhvata preko 400 m² i u njemu je obezbijeđeno podno grijanje. Vrtić se nalazi u ulici Hulusina na broju 10, i primit će 77 djece ranog i predškolskog uzrasta.

Prema Pedagoškim standardima i normativima KS formirat će se tri odgojne grupe, i to mješovita grupa od 6 mjeseci do 3 godine i dvije odgojne grupe pod nazivom mješovite odgojne grupe djece uzrasta od 3 godine do polaska u školu, saopćila je Vlada KS.