Načelnik Hadžibajrić primio predstavnike Udruženja “Menssana”

Osobe sa mentalnim poteškoćama, oni koji su se našli u teškim socijalnim prilikama, ostali bez posla ili osjetili bilo kakvu vrstu anksioznosti, pored zvaničnih ustanova koje pružaju brigu ovim kategorijama, za pomoć se mogu obratiti i Udruženju Menssana koje uspješno djeluje u Starom Gradu od 2019. godine.

Svoje rezultate rada članovi udruženja, predvođeni predsjednicom Tihanom Majstorović, predstavili su danas općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću.

Inače, ovo udruženje djeluje u prostorijama na adresi Gajev trg 4, koje im je dodijelila Općina Stari Grad. Izrazivši još jednom zahvalnost za dodijeljene prostorije i podršku, predsjednica Majstorović kazala je da udruženje pruža usluge velikom broju korisnika, te da su njihove aktivnosti od izuzetnog značaja za ovu osjetljivu kategoriju. To se posebno pokazalo tokom pandemije korona virusa kada je pomoć zatražio veliki broj radno sposobnih osoba koji su ostavši bez posla suočeni s anksioznošću i potpuno novim, teškim iskustvima.

Naše udruženje ima oko 70 članova, od čega 40 stalnih i otvoreni smo za sve korisnike iz Kantona Sarajevo. Za pomoć nam se obraćaju korisnici koje uputi Centar za za mentalno zdravlje, ali mogu nam se obratiti i ostali građani kojima treba pomoć” kazala je Majstorović.

Vrlo smo zadovoljni radom u Starom Gradu, unaprijedili smo usluge socijalnog rada i u budućnosti planiramo ići u smjeru postizanja samoodrživosti, a u planu nam je bavljenje recikliranjem papira. Izuzetno smo zahvalni zbog podrške i prostorija koje ste nam dodijelili“, dodala je.

Udruženje “Menssana”

Udruženje “Menssana”korisnicima nudi vježbe zasnovane na principima fizikalne terapije, zatim medicinsko i psihološko savjetovalište, okupacione aktivnosti, kurseve, druženje, predavanja, radionice i drugo. Kako su kazali učesnici današnjeg sastanka, udruženje Menssana u Starom Gradu postalo je svojevrsno utočiše za sve one ljude koji imaju mentalne probleme, probleme u porodici, pate od depresije, ostanu bez posla i drugo.

Pored predsjednice udruženja, u posjeti su učestvovali i Ornela Čolić vanjska saradnica, Anela Isović, članica Udruženja i Inda Kršo socijalna radnica Centra za mentalno zdravlje Stari Grad, saopćeno je iz Općine Stari Grad.