Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, primirje se ne nazire

Izraelski borbeni avioni u srijedu rano ujutro nastavili su napadati Gazu, sudeći prema lokalnim medijima, rušeći stambene zgrade.

Prema istim izvorima, ubijena su najmanje četiri Palestinca.

Novi napadi uslijedili su nekoliko sati nakon što su izraelske snage usmrtile četiri Palestinca i ranile mnoštvo drugih tokom protesta i historijskog generalnog štrajka na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu koji je zakazan iz solidarnosti prema Palestincima koje Izrael bombarduje u Gazi.

Najmanje 220 Palestinaca, među kojima 63 djece, ubijeno je otkako je nasilje počelo 10. maja, dok ih je oko 1.500 ranjeno.

S druge strane, poginulo je 12 ljudi u Izraelu, od kojih dvoje djece, a ranjeno ih je oko 300.

Uprkos tome što je nasilje ušlo u deseti dan, diplomatski napori da se uspostavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, grupe koja vlada Gazom, još uvijek nisu urodili primirjem.

SAD nastavlja blokirati zajedničku izjavu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se tražio kraj sukoba, s obrazloženjem da javna izjava ne bi doprinijela smanjenju napetosti.

No, Francuska tvrdi da, zajedno sa susjedima Izraela, Egiptom i Jordanom, radi na rezoluciji o prekidu vatre, dok Kina tvrdi da podržava francuski prijedlog.

Izraelska vojska je u utorak na Gazu bacila 122 bombe u periodu od 25 minuta, izvijestio je Times of Israel.

U napadu, koji je počeo u 22 sata po lokalnom vremenu, ciljani su podzemni tuneli Hamasa, tvrdi web stranica, citirajući glasnogovornika vojske Hidaija Zilbermana.