Nevjerovatno/ Otkrivena ‘čokoladna žaba’ u močvari

Tim australijskih naučnika otkrio je znatiželjnu “čokoladnu žabu” u nizinskim prašumama Nove Gvineje.

One su poznate po svojoj zelenoj koži, ali zbog smeđe boje, istraživači su je nazvali “čokoladna žaba”.

Najbliži poznati rođak Litoria mira je australijska zelena žaba. Dvije vrste izgledaju slično, osim što je jedna obično zelena, dok nova vrsta obično ima ljupke čokoladne boje“,kazao je Paul Oliver iz Centra za planetarno zdravlje i sigurnost hrane i Muzej Queensland, koji je otkriće opisao u koautorskom radu u časopisu koji je objavio Australian Journal of Zoology.

Australija i Nova Gvineja nekada su bile povezane kopnom većim dijelom kasnog tercijara prije 2,6 miliona godina, ali sada Novom Gvinejom dominira prašuma, dok je sjeverna Australija uglavnom savana. Zelene žabe (Litoria caerulea) mogu se naći širom sjeverne i istočne Australije i Nove Gvineje.

Budući da žaba živi u vrlo vrućim, močvarnim područjima s puno krokodila, sve ove stvari obeshrabruju istraživanje“, rekao je koautor Steve Richards iz muzeja Richards iz Južne Australije.

Bića poput očaravajućih grickalica u seriji Harry Potter

Iako bića mogu izgledati poput čarobnih, očaravajućih grickalica pronađenih u seriji o Harryju Potteru, sličnosti tu prestaju.

Ovu novu vrstu žabe Litoria nazvali smo Mira, što na latinskom znači iznenađena ili čudna, jer je bilo iznenađujuće otkriće pronaći previdnog rođaka dobro poznatog i uobičajenog zelenog drveta Austalije koji živi u nizinskim prašumama Nove Gvineje“, Rekao je Oliver.

Također, kazao je da rješavanje biotičke razmjene između ove dvije regije presudno je za razumijevanje načina na koji su se stanišni tipovi prašume i savane proširili i smanjili tokom i jednog i drugog vremena, piše CNN.

Procjene za razilaženje novih vrsta u našoj studiji pokazuju da je u pliocenu (prije 5,3 do 2,6 miliona godina) još uvijek postojala povezanost između dvije vrste kroz nizinska tropska staništa sjeverne Australije i Nove Gvineje“, dodao je.