Nikada nije kasno: Deset najstarijih osoba ikada koji su završili fakultet

Ovih deset diplomaca dokazuju da nikada niste prestari da biste prestali učiti.

Jedan po jedan, svi su izvanredni ljudi, žedni znanja i odbijanja da provedu ovaj period svog života u tihim odrazima prošlosti. Svaka od osoba u nastavku teksta treba da nam bude inspiracija, prenosi Studomat.

Willadene Zedan, 85

Napustila je srednju školu 1943. godine. Tada je napravila malu pauzu. Nakon mnogo godina, diplomirala je na Univerzitetu Marijana u Wisconsinu 18. maja 2013. godine.

Pripremala sam se za novu karijeru“, rekla je prabaka o svojoj diplomi. Nakon toga radila je kao pomoćnica doktora.

Zedan, koja živi u Fond du Lac, Wisc., prvi put je krenula na predavanja na Univerzitetu Marian nekoliko godina nakon što joj je muž umro 1998. godine. Nakon što je shvatila da je “voljela atmosferu na fakultetu“, postepeno je počela pohađati četiri predavanja u semestru. Na kraju je završila studij teologije, koji joj se zbog njene snažne duhovnosti i odanosti vjeri činio najlogičnijim izborom.

Anne Martindell, 87

U junu 2002. godine, zakonodavstvo New Jerseyja uručilo je stanovnici Princetona Anne Martindell diplomu na Smith College-u u dobi od 87 godina. Martindell je ujedno i jedini Smithov diplomant koji je istovremeno dobio dodiplomske i počasne diplome.

Nakon diplome napisala je memoare pod nazivom “Nikada nije kasno“. Martindellina zanimljiva životna priča uključuje ulazak na Smith kao studentice prve godine u generaciji 1936., a potom odustajanje godinu dana kasnije po nalogu njenog oca, koji nije odobravao obrazovane žene.

Slijedila je duga i raznovrsna karijera u politici, u kojoj je obnašala dužnost državnog senatora iz New Jerseyja, direktorice ureda za pomoć Sjedinjenim Državama u slučaju katastrofe i ambasadorice Sjedinjenih Država na Novom Zelandu i Zapadnoj Samoi.

Martindell je također odgojila četvero djece. 1999. godine, u 84. godini, Martindell se ponovo prijavila u Smith kao stipendista Ade Comstock i dobila diplomu iz “američkih studija”.

Charlie Ball, 89

Charlie Ball započeo je fakultet 1941. godine, ali njegovo je obrazovanje naglo prekinuto kad se prijavio da služi u Drugom svjetskom ratu. Ali Charlie nikada nije zaboravio na studije. Gotovo četvrt vijeka kasnije, 89-godišnji Ball diplomirao je na Arkansas Tech-u kao najstariji alumni u školi.

Pridružio sam se starom Armijskom korpusu vojske i poslali su me na pilotsku obuku dolje u Teksas“, prisjetio se Ball u intervjuu iz 2012. godine. Kad je rat završio, Charlie je tu i tamo uzeo nekoliko časova i otišao raditi s ocem, ali kako su godine prolazile i kad je postao djed, znao je da želi dati primjer.

Dakle, Ball je radio s Techom na sastavljanju njegovih transkripata. Ballova ličnost učinila ga je najpopularnijim studentom. Svi su znali ko je on i svi su bili nadahnuti njegovom pričom i činjenicom da nikada nije odustao.

Mary Fasano, 89

Godine 1997. Mary Fasano objavila je vijest da je postala najstarija osoba koja je ikad stekla Harvardsku diplomu i to u dobi od 89 godina.

Fasano je radila kao radnica u fabrici šivanja u Warrenu, R.I., gdje je upoznala svog supruga Arcangela. Nakon što se rodilo njihovo prvo dijete, par se preselio u Braintree, Massachusetts.

Nakon nekoliko godina rođeno je još četvero djece, a porodica je otvorila restoran Fasano’s Diner, koji su vodili 12 godina. Nakon životnog vijeka rada, Fasano je prodala restoran, a porodični ugostiteljski posao preuzela su njena djeca. Fasano se povukla i odlučila se vratiti u školu. Počela je upisom u srednju školu Braintree 1977. godine, a srednjoškolsku diplomu stekla 1979. godine u 71. godini.

Zatim se upisala na Harvard Extension School 1979. godine, nakon što je dobila poticaj od prijatelja koji je radio na koledžu. 1993. godine, nakon 14 godina studija umjetnosti, Shakespeare-a, talijanskog i mnogih drugih predmeta, Fasano je stekla zvanje saradnika na dopunskoj školi i dobila je nagradu Santo Joseph Aurelio koja “priznaje akademska postignuća za dodiplomske studente starije od 50 godina”.

Bertie Gladwin, 90

Gladwin je postao jedan od najstarijih zabilježenih britanskih diplomaca nakon što je magistrirao povijest inteligencije na Univerzitetu Buckingham.

Diplomirao je povijest inteligencije i studije Bletchley Park u dobi od 89 godina, zajedno sa suprugom, koja je tada imala 77 godina.

Osjećam se vrlo zadovoljno kad pomislim da sam u svojim godinama magistrirao“, rekao je tada, a zatim je dodao:

Kada imate 90 godina, sjedite okolo i ne dogodi se puno toga, tako da je važno nastaviti učiti i proširiti vidike“, kazao je.

U dobi od 60 godina odlučio je da studira psihologiju. Sa 70 godina, završio je i diplomu molekularne biologije.

Fascinantne su teme“, kaže on.

Radio sam ih samo zato što su me zanimale i želio znati više o njima“, dodaje.

Wally Taibleson, 90

Taibleson je prvi put pohađao fakultet 1993. godine u dobi od 70 godina. Tada je stekao bačelor i tri magistarske diplome, od kojih je najnovije stiglo tek prošle godine, u dobi od 90 godina.

Najstariji diplomac u historiji 23. kapmusa Državnog univerziteta u Kaliforniji, Taibleson je “živa motivacija za disanje svima koji misle da se ne mogu vratiti u školu ili postići svoje ciljeve“, kaže njegov sin Jim.

Prije ceremonije dodjele diploma, Taibleson je rekao novinarima da je ponosan na master diplomu koju je stekao u svom obrazovanju. Devedesetogodišnjak je rekao da živi prema citatu “sve dok učite, niste stari“.

Cliff Dadson, 93

Dadson nadahnjuje na toliko načina, služio je u Kraljevskom zrakoplovstvu za vrijeme Drugog svjetskog rata i radio kao elektroinženjer. Letio je širom svijeta da drži govore zbog nevjerovatne razine stručnosti u njegovom zanimanju.

Stekao je fakultetsku diplomu u 93. godini, diplomirao je umjetnost na “Open University” i postao najstariji diplomac u Britaniji, pobijedivši našeg Bertieja Gladwina.

Razgovarao sam sa mnogim diplomcima iz mnogih različitih nacija i porijekla, svi su bili mnogo mlađi od mene, ali u srcu sam se osjećao mladim“, rekao je Dadson o svom obrazovnom iskustvu na univerzitetu.

Allan Stewart, 97

Stewart, penzionisani zubar, stekao je četvrtu diplomu i to diplomu magistra kliničkih nauka na Univerzitetu Southern Cross u Novom Južnom Walesu.

Dr Allan Stewart akademskoj zajednici nije stran. Rođen 1915. godine, Stewart je diplomirao stomatologiju 1936. godine, ali je odlučio da se vrati u školu u zlatnim godinama kako bi sačuvao svoje mentalne funkcije.

Četvrtu diplomu dobio je 2012. godine.

Twila Boston, 98

Boston je diplomirala na američkim studijama na Državnom univerzitetu u Utahu u 98-oj godini.

Očekivalo se od nas u našoj porodici da se školujemo“, kaže Twila Boston, ali nikada nije stigla do diplome. Dakle, u 98. godini je donijela čvrstu odluku i konačno završila diplomu američkih studija na Državnom univerzitetu Utah.

Boston je najstarija osoba koja je diplomirala na državnom univerzitetu Utah i, kao takva, ima nekoliko savjeta za sve nas.

Idite gdje god želite i radite šta god želite raditi ostatak svog života“, njen je savjet.

Leo Plass, 99

Plass je napustio fakultet 1932. kada je imao samo 20 godina. Zatim je sa 99 godina ovaj stanovnik Oregona završio ono što je započeo i to sticanjem diplome na Univerzitetu Istočni Oregon.

Plass je u tome postavio svjetski rekord. Leo Plass je napustio školu 1932. godine da bi nastavio karijeru u industriji sječe drva.

Prema Plassu, plata je bila previše dobra da bi se izgubila, ali on nikada nije zaboravio svoje akademske težnje.

Konačno, 2011. godine 99-godišnji Plass stekao je diplomu saradnika na Univerzitetu Istočni Oregon.