Nove blokade komplikuju isplatu plaće u GRAS-u

U GRAS-u se nakon sastanka s Vladom KS i dogovora o isplati zaostalih plaća bukvalno vodi utrka s vremenom da obećano bude realizovano.

Kako kažu od petka su pristigle nove blokade po tužbama.

Od petka smo dobili nove blokade po tužbama radnika, riječ je o novih 500.000 maraka. To komplikuje stvari i ako danas ne uspijemo stvoriti situaciju da isplatimo plaću bojim se da će to praktično biti nemoguće ako dođu nove tužbe“, rekao je za Patriju Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

U GRAS- u su zajedno s vladom dogovorili da Poreskoj upravi plate trećinu prispjelog duga od devet miliona maraka, Iz vlade bi novac danas trebao leći na račun GRAS-a koji prije toga mora riješiti isplatu novopristiglih tužbi.

Moram to realizovati s neke druge pozicije. Problem je što advokat radnika ne poštuje dogovore. Umjesto da se zaustave izvršne presude nama stižu nove“, kaže Mujagić.

S druge strane Elmin Plećan advokat radnika koji su tužili GRAS kaže da dogovora ne može biti i da to stalno ponavlja svim upravama GRAS-a.

Ja ne mogu obustaviti postupak bez saglasnosti stranke. Mogli smo prije pet mjeseci napraviti dogovor, ali tada nije bilo razmijevanja. Dodatni problem je što me nisu slušali ni prilikom potpisivanja sporazuma s bivšom vladom kada su u sporazum stavili 15 miliona duga po osnovu tužbi“, a već tada se znalo da treba 20 i više miliona, rekao je Plećan.

U Sindikatu se nadaju da će zaostale plaće ipak biti isplaćene. Predsjednik Sindikata GRAS -a Amir Muminović kaže da su dali rok do petka jer su pretpostavljali da može doći do komplikacija.

Ako ne bude plata morat ćemo poduzeti neke mjere koje ne mogu sada precizirati, ali vjerujte najviše bi volio da me uhapse jer nekad izgleda skoro nemoguće nositi se s nagomilanim problemima“, rekao je Muminović.

Ono što je trenutno najveći problem je što se ne zna koliko tačno iznosi cifra svih blokada koje stižu na naplatu po tužbama radnika.

Ne znam ni ja tačno koliko iznosi ta cifra. Mislim da je u procesu između 200 do 300 tužbi koje čekaju izvršnu presudu“, za Patriju je rekao Plećan.

Ostaje i otvoreno pitanje ko je tri godine mogao stopirati izvršenje velikog broja tih presuda i zašto su odjednom sve počele stizati na naplatu. Mnogi misle da se iza svega krije politika.