OHR: Podržavamo investicije, ali svi akti moraju biti u skladu s Ustavom BiH

Visoki predstavnik u BiH podržava direktne investicije koje će podržati ekonomski rast BiH i prosperitet građana.

Svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i odluka Ustavnog suda BiH, kazali su za N1 iz Ureda visokog predstavnika.

Komentirajući današnje polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela na Drini, iz OHR-a su podsjetili i na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj se vode smatraju državnom imovinom.

Dobro poznat stav visokog predstavnika je da su direktne strane investicije izrazito dobrodošle jer izravno podržavaju snažniji ekonomski rast BiH i prosperitet svih građana. Međutim, u ovom, kao i u svim ostalim slučajevima vezanim za strane investicije, razborito i pravno valjano postupanje bi garantiralo ulaganje na osnovu pravne sigurnosti i ugovorne predvidljivosti. S tim u vezi, visoki predstavnik podsjeća da je u svojoj prethodnoj praksi Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, kao i u slučaju susjednih i drugih država, uključuje i ‘kopnene vode’, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH, s obzirom da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine“, navodi se u odgovoru OHR-a.

U skladu s Ustavom BiH

Podsjećaju da se “pred Ustavnim sudom BiH nalazi se zahtjev koji se odnosi za planiranu izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini” i da to “treba uzeti kao relevantan faktor u nastavku gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini – uključujući i aktivnosti planirane za danas – sve dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku”.

OHR podsjeća da svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, koji kaže da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i da se moraju poštivati“, navodi se u stavu OHR-a.