Ovaj rijetki ljubičasto-ružičasti dijamant mogao bi vrijediti 38 miliona dolara na aukciji

Na aukciji koja će se održati u Hong Kongu, dijamant od 15,81 karata mogao bi zaraditi i do 38 miliona dolara.

Sakura – nazvana po japanskoj riječi za cvijet trešnje, zbog svoje živopisne nijanse, najveći je ljubičasto-ružičasti “besprijekoran” dijamant koji se ikad pojavio na aukciji.

Rijedak kamen postavljen je na jednostavni platinasti prsten i klasificiran je kao interno besprijekoran, što znači da su eventualne mrlje vidljive samo pod velikim povećanjem. Također je klasificirano kao “fensi živopisno”, mjera intenzivne boje postignute sa samo 4% ružičastih dijamanata, navodi se u priopćenju Christie’sa, aukcijske kuće koja organizira prodaju.

Predsjedateljica Christie’s odjela nakita, Vickie Sek, rekla je u telefonskom intervjuu da je kamen “upravo” sjena cvijeta sakure. Dodala je da je “vrlo rijetko” da se ružičasti dijamanti klasificiraju kao interno besprijekorni, jer obično sadrže “puno zrna”.

Sakura najveći dijamant ove vrste koji se ikad pojavio na aukciji

Veličina dragog kamenja također ga čini neobičnim nalazom, s tim što Christie’s napominje da manje od 10% ružičastih dijamanata teži više od petine karata.

Sa gotovo osamdeset puta većom veličinom, Sakura bi takođe mogla srušiti rekord u najskupljem ljubičasto-ružičastom dijamantu koji se prodaje na aukciji. Trenutni rekord drži “Duh ruže”, dijamant od 14,8 karata koji je prošle godine na Sotheby’su prikupio skoro 27 miliona dolara.

Ružičasti dijamanti dolaze u raznim nijansama, a kamenje poput Sakure odlikuje se ljubičastim podtonom. Iako je Sek rekao da “ne postoji pravilo da se (bilo da su čisto) ružičasti dijamanti ili ljubičasto-ružičasti dijamanti rjeđi,” prvi su odgovorni za još veće iznose na aukciji.

U 2017. godini 59,6-karatni ružičasti dijamant prodan je za rekordnih 71,2 miliona dolara u Sotheby’s Hong Kongu. Dijamant, koji su hongkonški draguljari kupili Chow Tai Fook i preimenovan u “CTF Pink Star”, i dalje je najskuplji uglačani dijamant bilo koje boje koji se prodaje na aukciji.

Uprkos velikim iznosima koji se očekuju na aukciji sljedeće sedmice, pandemija koronavirusa utjecala je na svjetska tržišta nakita u proteklih godinu dana. Prema istraživanju Bain & Co, prihod od prodaje dijamanata opao je globalno za 15% u 2020. godini, dok je u SAD-u prodaja nakita opala za 40% u drugom kvartalu godine, prenosi CNN.