Ovi prelijepi Italijanski gradovi platit će vam da radite na daljinu

Rad na daljinu mnogima je postao mogućnost tokom pandemije, što znači da ured sada može biti bilo gdje, od kuhinjskog stola do pješčane plaže na drugom kraju svijeta.

I premda bi se preseljenje u živopisni italijanski grad moglo također uvrstiti na spisak mnogih ljudi, ta je mogućnost upravo postala još bolja s dvije destinacije koje nude platu radnicima koji se presele.

U pokušaju da namame pridošlice, Santa Fiora u Toskani i Rieti u Laciju platit će do 50% stanarine svima koji se odluče na dugoročno preseljenje i daljinsko putovanje.

Najamnine su već relativno niske, tako da je ponuda potencijalno vrlo atraktivna, ali nemojte pogriješiti, ovo nije plaćeni odmor. Kandidati moraju imati “aktivan” posao, čak i ako to mogu učiniti ispred laptopa na panoramskoj terasi s pogledom na maslinike, dok pijuckaju čašu crnog vina.

Nije važno čime se bavite, pod uvjetom da ste dovoljno tehnički pametni da to radite bilo gdje.  Takozvana “pametna radna sela” sada cvjetaju u Italiji jer lokalne vlasti shvataju potencijal jačanja brze Interneta i postavljanja opremljenih “laboratorija” za telekomunikacije.

Santa Fiora

Foto: travelingintuscany.com
Foto: travelingintuscany.com

Gradonačelnik Santa Fiore nada se da će dobre internetske veze mamiti udaljene radnike. Smješteno u srcu divlje Toskane, srednjovjekovno selo Santa Fiora smješteno je u prirodnom rezervatu Monte Amiata i u blizini je predivne doline Val D’Orcia, vinskog neba Montepulciano i Siene.

Danas se broj stanovnika svodi na jedva 2.500 stanovnika, ali gradonačelnik Federico Balocchi vjeruje da tehnologija i virtualni rad mogu revolucionirati budućnost njegovog rodnog grada.

Radnici koji su voljni preseliti i unajmiti kuću ovdje pod toskanskim suncem dobit će do 200 eura ili 50% ukupne najamnine za dugoročni boravak između dva i šest mjeseci.

Lokalne rente obično su u rasponu od 300 do 500 eura mjesečno, što znači da bi svako ko se ovdje preseli mogao na kraju platiti i 100 eura mjesečno.

Nemojte misliti da ćete biti plaćeni za ljenčarenje i uživanje u ukusnim jelima od tjestenine i za razgledavanje Toskane. Balocchi želi naglasiti da vaučer za najam nije djelomično plaćen za odmor. Potencijalni stanari moraju dokazati da će zapravo raditi na daljinu.

Nije usmjeren na povremene dodirne-i-otiđi turiste, već na ljude koji stvarno žele eksperimentirati s našim seoskim životom“, rekao je za CNN, te dodao: “Cilj je potaknuti ljude da se usele i virtualno rade odavde. Želimo da Santa Fiora postane njihov fleksibilan ured. Svaki put kad mladi odlaze potražiti posao negdje drugdje, oduzme se dio našeg sela”.

Imovine Santa Fiore iznajmljuju se za oko 300 € do 500 € mjesečno.

Prvo, morate zaista raditi na daljinu i dokazati to detaljnim dokumentom o tome čime se tačno bavite – bilo to arhitektura, dizajn, poezija, samostalno izvještavanje, lekcije na mreži ili posredovanje u svjetskom miru. Mora se proslijediti zajedno sa prijavnim obrascem.

Ljudi koji imaju mirovinu mogu se useliti, ali vaučer im neće koristiti ako još uvijek ne rade kao nezavisni ugovarači, profesionalci ili mrežni savjetnici.

Drugo, kada pronađete negdje u gradu, morat ćete proslijediti dokaz o najmu s detaljima ugovora i novom adresom. Mjesečni bonovi od 200 eura djeluju kao povrat novca koji treba platiti tek nakon što u ured gradonačelnika pošaljete potvrde o najamnini.

Stanari mogu slobodno produžiti boravak duže od šest mjeseci, iako o svom trošku, a gradonačelnik se nada da će se neki možda zaljubiti u selo i ostati zauvijek.

A ako se odluče ulagati u lokalni turistički sektor, Santa Fiora spremna je dati im do 30.000 eura za otvaranje noćenja s doručkom ili preuređivanje starog stana koji će pretvoriti u hotel ili hostel. Postoji čak i bonus za bebe do 1500 eura za svako novorođenče ako se neko odluči na prebivalište i rodi dijete.

Nekadašnje rudarsko središte, Santa Fiora je idilično toskansko selo na brdu u kojem se priroda i umjetnost savršeno kombiniraju. Postoje kule, fontane, panoramske piazze s pogledom na brdoviti krajolik, muzeji i djela renesansnih umjetnika.

Prorezana rijekom Fiorom okružena je kestenovim šumama i mrežom potoka, vodopada i netaknutih izvora. Tu je drevno spektakularno ribnjak okruženo bujnim vrtom borova, magnolije i voćnjaka zatvorenih raskošnim palačama i dvorcem.

Foto: travelingintuscany.com
Foto: travelingintuscany.com

Glavne aktivnosti na otvorenom uključuju jahanje, biciklizam i planinarenje planinskim stazama.

Rieti

Foto: easyvoyage.co.uk
Foto: easyvoyage.co.uk

Za one koji bi radije bili bliže Rimu, zapanjujući Rieti ima sličan posao, ali na najmanje tri mjeseca boravka. Pomračeno slavom i privlačnošću Vječnog grada, odredište je ispod radara koje vrijedi vidjeti.

Iako Rieti ima oko 50 000 stanovnika i jedan je od najvećih gradova u regiji Lacij, njegovo stanovništvo ne raste.

Nekako smo zapeli“, kaže zamjenik gradonačelnika Daniele Sinibaldi. Rietijeva ponuda stanova još je privlačnija. Vaučeri za najam mogli bi se produljiti na više od šest mjeseci, a preliminarni ugovor o zakupu dokaz je za pokretanje lopte, kaže Sinibaldi. Teleradnici mogu slobodno odabrati imovinu čak i u obližnjim ruralnim četvrtima gdje su stanarine niže u odnosu na grad.

Pronalaženje mjesta moglo bi biti složenije jer ne postoji web stranica gradske vijećnice s dostupnim nekretninama. Kandidati će morati direktno stupiti u kontakt s agencijama ili mrežnim platformama za iznajmljivanje (kao što su immobiliare.it; subito.it; casa.it).

Zaposlenici će trebati pismo svog šefa kako bi dokazali svoj status udaljenog radnika, ali slobodnjaci mogu jednostavno pružiti opis svog profesionalnog rada.

Porijeklo Rietija prožeto je legendom. Osnovali su je vatrena talijanska plemena Sabinjana koja su naseljavala divlje brežuljke i šume tog područja, ali su nakon niza krvavih masakra bila prisiljena saviti koljeno u drevni Rim.

U rimsko doba Rieti je bio strateška ispostava duž slane rute Via Salaria, jedne od glavnih autocesta Carstva. Zatvoren unutar zaštitnih srednjovjekovnih zidova i kupola uz netaknutu rijeku Velino, Rieti je lokalno poznat kao “slatkovodna Venecija” zbog mreže potoka, bara, izvora i bujnih jezerskih rezervata.

Foto: italymagazine.com
Foto: italymagazine.com

Rieti-jev ugovor o najmu odnosi se na okolna sela. To je kombinacija srednjovjekovne, renesansne, barokne i moderne arhitekture gdje su monumentalni piazzas, utvrđeni zidovi i aristokratske palače povezani uskim slikovitim uličicama.

Stajanje na veličanstvenom rimskom mostu kako biste se divili dubokim crvenim zalascima sunca koji su zapalili rijeku popularna je večernja aktivnost.

Od rimskog doba Rieti tvrdi da je takozvani Umbilicus Italiae, zvani “talijanski pupak”, tačno geografsko središte zemlje.

Fascinantna blaga skrivena su od pogleda. Šetajući glavnom trgovačkom ulicom Roma, nikad ne biste pogodili da tik ispod nogu prolazi još jedan drevni rimski nadvožnjak iz kojeg je grad rastao i cvjetao.

Vijadukt je izgrađen u trećem vijeku prije nove ere kako bi se spriječilo plavljenje ulice Via Salaria. Podzemni grad čine lukovi koji su uklopljeni u plemićke rezidencije.

Mnogi stanovi u historijskom centru mogu se pohvaliti rimskim zidovima i tajnim prolazima do podzemnih odaja. Lokalni specijaliteti uključuju Fregnacce alla reatina, tjesteninu u obliku dijamanta s ukusnim umakom od omekšane svinjske masti, celera, luka, sjeckane rajčice, soli i čilija. Pizzicotti su ‘priklješteni’ njoki posluženi sa začinjenim umakom od rajčice, bijelog luka i maslinovog ulja. Stracciatella su jaja kuhana u telećoj juhi, dok se špageti alla carrettiera prave od začinjenog sira pecorino i čili paprike, piše CNN.