Podijeljen besplatni sadni materijal građanima Starog Grada

Odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Općina Stari Grad Sarajevo je s ciljem poticaja razvoja poljoprivrede i podrške u okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa podijelila sadni materijal korisnicima koji su ranije dobili plastenike.

S predstavnicima nadležne Službe za privredu danas smo prisustvovali uručenju sadnog materijala i razgovarali s korisnicima.

Danas je 15 starogradskih poljoprivrednika dobilo sadnice paradajza sorte “Optima” i paprike “Vedrana”. Svi su dobili po 100 komada paradajza i 80 komada paprike, a ukupno je podijeljeno 1.500 komada paradajza i 1.200 komada paprike.

Plastenik i sadni materijal dobio je i penzioner Dervo Karkelja, a kako kaže najviše će mu pomagati kćerka Jasmina koja je nakon 12 godina rada u jednom od starogradskih hotela ostala bez posla.

Žive u ulici Ablakovina čikma i veoma su zahvalni Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću na ovoj pomoći za cijelu njihovu porodicu.

Za našu šestočlanu porodicu ovo je nešto veliko. Nismo se ovim nikada bavili, ali ne bojimo se rada i ‘zasukanih’ rukava. Pozivamo vas da nas posjetite za koji mjesec da vidite kako će naš plastenik izgledati“, kazala je Jasmina.

I Aldin Variz iz ulice Bajramuša dobio je danas sadni materijal.

Imam velike planove, svašta ću da posadim… paradajz, paprike, krastavac, malo jagoda… ma svašta. Ogromnu zahvalnost dugujem načelniku Hadžibajriću na ovoj pomoći“, kazao je Aldin.

Ništa manje oduševljena nije bila ni Samira Borovina iz Škaljinog sokaka.

Nisam očekivala da ću dobiti sadni materijal. Šta da kažem, jako sam iznenađena organizacijom i profesionalnošću ekipe iz Općine. Veliko hvala svima, za našu porodicu ovo je nešto ogromno. Uz vašu pomoć i naš trud i rad, očekujemo velike rezultate“, poručuje Samira.

Prethodnih dana izvršena je podjela sjemenskog krompira u količini od 800 kg i 70 kg sjemenskog crnog luka, a dobili su je svi poljoprivrednici koji su na vrijeme podnijeli pismeni zahtjev.

Svi poljoprivredni proizvođači koji su se u tekućoj sjetvenoj sezoni, u predviđenom roku, pismenim zahtjevom obratili nadležnoj službi, dobili su sjemenski materijal“, pojasnili su iz Službe za privredu.