Potlačeni, zaduženi, namučeni danas slave Prvi maj

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se danas širom svijeta.

Velika je razlika između ovoga danas i svih ranije, jer je ovo možda prvi Prvi maj (ako isključimo i onaj prošle godine) koji većina nisu dočekala na izletima, već u strahu za vlastitu egzistenciju i zdravlje.

Koronavirus čini svoje, ali zato vlastodršci i oni koji bi se trebali brinuti o našem zdravlju ništa ne čine. Vakcina nema, lijekova nema, bolničkih kapaciteta nema, pa ko bi se onda i usudio slaviti Prvi maj.

Već smo i navikli da je Prvi maj praznik nezaposlenih, jer upravo nezaposleni prvi sjednu na livadu i “okrenu” janje, kako i od čega pitanje je na koje niko nema odgovor.

Rijetki će protestovati tražeći svoja radnička ili prava na posao.

Za danas je najavljeno nekoliko protesta.

U Sarajevu, nakon konferencije zakazane u 11.00 sati, Saveza samostalnih sindikata slijedi nekoliko protesta.

Rudari su već na ulicama Sarajeva. Kako su i najavili iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine simbolično su se okupili na 1. maj koji se obilježava kao Dan rada.

Ranije su poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

Okupljanje je počelo na platou Željezničke stanice u Sarajevu, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

U 11.30 sati na ulicama Sarajeva, tačnije ispred zgrade Vlade FBiH bit će Sindikat metalaca FBiH, a istovremeno će s metalcima na istom mjestu stajati i članovi Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

U 12.00 kreće performans Irine Lovrić koji pred zgradom Parlamenta BiH organizuje Građanska akcija.

Sat poslije Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti organizuje prvomajski marš.

Ovdje više nema života

Radnik u Bosni i Hercegovini odavno nema razloga za slavlje niti obilježavanje praznika. Puka egzistencija, rad od jutra do sutra i život ispod ili sa minimalnim standardima.

Mnogi koji su zaradili nisu dočekali penzije, a pitanje je da li će ikada dočekati ovi koji sada rade.

Mnogo neprijavljenih jer prijava se vlasnicima kompanija ne isplati, bez zdravstvenog osiguranja, bez redovnih primanja, a namirnice izuzetno skupe, tačnije nameti na njih.

Slavite li vi danas Prvi maj?