Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a za njega se vežu posebni običaji.

Za Vaskrs treba da ustati rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje prije ponoći. Vjeruje se da ko zaspi prije ponoći tokom cijele godine biti pospan i sanjiv.

Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: drijen, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se “čuvarkuća”.

Običaj je djecu po obrazima dotaći crvenim jajetom da bi cijele godine bila zdrava i rumena.

Na vaskršnje jutro odlazi se u Crkvu na liturgiju, a ove godine zbog koronavirusa to neće biti moguće.

Prvo što treba da se pojede nakon pričešća i po dolasku kući, i time omrsi, jeste jaje. Za Vaskrs se prave posebne pogače i hljebovi.

Mnogi praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cvijeće, u dvorišta ako ga imaju, pa onda djeca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Na dan Vaskrsa neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najprije tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.

Na drugi dan Vaskrsa treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cijele godine, a jaje treba dati i stoci kako bi cijele godine bi zdrava.

Zanimljivi su običaji i širom svijeta pa tako Švicarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život

U Poljskoj na Uskršnji ponedjeljak prijatelji jedni druge polivaju vodom kako bi “sprali grijehe”, pa se zato taj dan i naziva Smigus Dingus, što znači “mokri ponedjeljak”.

U Engleskoj na prazničnom stolu umjesto jagnjetine uglavnom služe šunku, dok su uskršnja jaja i tamo obavezan dio praznika. Mali Englezi često idu od kuće do kuće tražeći slatkiše.

U Francuskoj se na Uskrs, poslije tradicionale mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u Uskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.

Redakcija Sarajevske sehare svim prijateljima i čitaocima želi sretan i nasmijan dan i puno obojenih jaja. Neka vas smijeh i sreća prate kroz obilježavanje praznika.