Pregled 28. kola M:tel Premijer lige BiH: Sarajevo vratilo nade za trofej, Široki otpisao Zrinjski iz utrke za prvaka

Sutrašnjim susretom između Olimpika i Tuzle završit će 28. kolo M:tel Premijer lige BiH, kolo je bilo jako zanimljivo i vidjeli smo mnogo uzbuđenja.

Sigurno da je najviše pažnje privukao sarajevski derbi koji se odigrao na stadionu “Asim Ferhatović Hase” koji je okončan rezultatom 3:1 za Bordo tim. Crna serija Željezničara se nastavlja, Plavi nisu okusili čar pobjede od 2. decembra prošle godine, a sad su izgubili i utakmicu za prestiž. S druge strane Sarajevo je ovom pobjedom vratilo nade da može uzeti trofej ove godine. Sarajevo je agresivnije ušlo u meč i na kraju su zasluženo slavili. Dva puta je pogađao Famino i jednom Mešanović, dok je za Plave utješni pogodak postigao Juričić.

Drugi po važnosti derbi se odigrao u petak, gdje su Velež i Borac podijeli bodove. Obje ekipe su zbog velikih uloga jako oprezno igrale, u prvom poluvremenu nije bilo golova ali to se promijenilo u drugom. Brandao je u 57. minuti donio veliko slavlje Veležu, borio se Velež do samog kraja ali dvije minute pred zadnji sudijski zvižduk u najmanju ruku jako sporna scena. Meleg je pao u kaznenom prostoru, a sudija pokazao na penal. Za spašavanje boda bio je siguran Vranješ.

Fudbaleri Širokog su napravili veliki korak ka Evropi, tako što su savladali Zrinjski u hercegovačkom derbiju rezultatom 1:0. Zrinjski je jako dobro igrao ali ovaj poraz će ih koštati titule prvaka. Zrinjski je kontrolisao utakmicu ali pali su u 57. minuti. Jurilj je dodao do Stanića, ovaj se namjestio i šutirao, lopta pogađa Jakovljevića, mijenja smjer i završava u golu.

Sloboda je napravila preokret u Bijeljini i došla do pobjede od 1:2 protiv Radnika, kojeg je tako ostavila u opasnoj zoni pet kola prije kraja prvenstva. Vlado Jagodić je opet upisao poraz na klupi Bijeljinaca. Motika je u 22. minuti lijepo prošao po desnoj strani, onda centrirao prizemno na prvu stativu, a tamo je bio Jelić, koji poslao loptu u mrežu za 1:0. Sloboda iz penala stiže do poravnanja minut je bio 56. a siguran sa bijele tačke bio je Beganović. Sloboda je došla do potpunog preokreta i vodstva u 69. minuti kada se Balić našao na pravom mjestu i poslao loptu iza leđa Bilobrka za 1:2.

Krupa je iznenađujuće lako došla do pobjede nad ekipom Mladosti  i tako nakon dugo vremena više nije fenjeraš lige, već je tu nesretnu titulu prepustila Radniku, a konačan rezultat je glasio 3:0. Pogađali su Dujaković, Mandić i Nikolić.

Sutra 3. maja svoj susret igraju Olimpik i Tuzla City i time će biti kompletirano 28. kolo M:tel Premijer lige BiH.

Rezultat i parovi 28. kola m:tel Premijer lige BiH
Petak:

Radnik – Sloboda 1:2

Velež – Borac 1:1

Subota:

Krupa – Mladost 3:0

 Sarajevo – Željezničar 3:1

Široki Brijeg – Zrinjski 1:0

Ponedjeljak:

15:00 Olimpik – Tuzla City