Prijem 19 novih volontera u Općini Ilijaš

U sali Općinskog vijeća Ilijaš upriličeno je potpisivanje ugovora i prijem za 19 mladih kojima je pružena mogućnost da narednu godinu dana volontiraju u općinskim službama, JKP Vodostan, JU “KULTURNO SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ”, JU SŠC “Nedžad Ibrišimović” i Poreskoj upravi – ispostava u Ilijašu.

Za volonterski rad ove godine prijavilo se 29 volontera, a priliku da stiče radno iskustvo ostvarilo je 19 mladih, za šta je iz budžeta općine Ilijaš izdvojeno preko 60 hiljada KM. Općinski načelnik Akif Fazlić poželio je dobrodošlicu volonterima te istakao opredjeljenje Općine Ilijaš da podržava mlade, prije svega kroz stipendiranje učenika i studenata, a zatim i kroz sticanje radnog iskustva.

Želim vam dobrodošlicu u Općinu Ilijaš i uspješan rad narednih godinu dana. Fokus vašeg vremena koji ćete ovdje provesti treba da bude na učenju i sticanju iskustva. To je sigurnobiti lijepa uspomena koju ćete ponijeti iz organa uprave te stvoriti uslove da nakon godinu dana polažete državne ispite. Zahvaljujem se i institucijama sa kojima smo sklopili Sporazume za vaš angažman jer u općini ne postoji mogućnost za prijem volontera u ovom broju. Moja želja je da iskoristite vrijeme na najbolji mogući način. Ponosni smo što Općina Ilijaš i ove godine ima najviše stipendista i volontera. To je naš odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo. Na kraju vam čestitam i želim da ovo bude jedan lijep početak u vašem profesionalnom angažmanu“, rekao je načelnik Fazlić.

Prisutim se obratila i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, koja je čestitala volonterima te ukazala na značaj prlika za mlade u Ilijašu, a koje godinama podržava i Općinskog vijeće Ilijaš.

U svoje lično ime te u ime Općinskog vijeća Ilijaš želim vam poželjeti dobrodošlicu u Općinu Ilijaš. Zadovoljstvo mi je što gradimo mrežu mladih koji stiču svoje prvo radno iskustvo u organi uprave i javnim ustanovama. Budite vrijedni i tražite znanje jer samo od vas zavisi koliko toga ćete naučiti. Općinskog vijeće kroz budžet podržalo je prijem volontera i ovakve projekte uvijek ćemo podržavati. Prilika za mlade u Ilijašu je jako mnogo i vjerujem da ćete ih iskoristiti“, istakla je predsjedavajuća OV Ilijaš.

Pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić čestitao je primljenim volonterima, te ih upoznao s njihovim pravima i obavezama tokom volontiranja.

U svrhu smanjenja stope nezaposlenosti visokoobrazovanih kadrova Općina Iijaš već 13 godina omogućava da mladi sa završenim fakultetima volontiraju u Jedinstvenom organu uprave i tako steknu neophodno radno iskustvo od 12 mjeseci, kako bi mogli polagati ispit općeg znanja i aplicirati za posao, saopćeno je iz općine Ilijaš.