Prisjećanje na prve dane maja, 1992. godine

Jučer je delegacija Općine Stari Grad, u okviru obilježavanja Dana Općine, položila vijenac i proučila Fatihu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića. Na ovaj dan, prisjećamo se strašnih događaja koji su se odigravali 03.maja 1992. godine u nekadašnjoj ulici Dobrovoljačka, a kada su se provodile aktivnosti na spašavanju upravo tadašnjeg predsjednika države Alije Izetbegovića koji je dan ranije otet u Lukavici po povratku iz Lisabona.

Tog 3. maja 1992. godine u ulici Dobrovoljačka, prilikom povlačenja kolone četrdesetak vozila JNA iz kasarne na Bistriku došlo je do pucnjave. Predsjednik Izetbegović se nalazio u toj koloni u vozilu UN-a. U Dobrovoljačkoj su se nalazili pripadnici Teritorijalne odbrane BiH (TOBiH) koji su trebali obezbijediti razmjenu Izetbegovića. Ipak, u jednom trenutku na njih je otvorena je vatra i došlo je do pucnjave na obje strane.

U tom trenutku general Jovan Divjak izdao je jasno naređenje da se obustavi pucnjava. Stradalo je sedam osoba, a ranjeno 14. Predsjednik Izetbegović je tada stigao na sigurno, a kolona JNA je nastavila do Lukavice. Pripadnici TO Armije RBiH tada su zarobili određeni broj vojnika JNA, koji su kasnije razmijenjeni. Haški tribunal je ustanovio da je Dobrovoljačka ulica bila legitimna vojna meta.

Početak maja 1992. godine svim Sarajlijama zauvijek je duboko urezan u sjećanje. Prva velika bitka za glavni grad Bosne i Hercegovine se odigrala 2. maja 1992. godine. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivali gradom.

Građani nisu ni znali šta se tačno dešava, a po intenzitetu pucnjave i siline eksplozija bilo je jasno da se ne radi o sporadičnom granatiranju Sarajeva. Dan kasnije desila se Dobrovoljačka. U godinama koje su uslijedile, živjelo se bez vode, bez struje i bez hrane uz svakodnevna žestoka granatiranja i prijetnju snajperskom vatrom. Bilo je to 1.425 dana konstantne prijetnje smrću Sarajevu i Sarajlijama.

Nažalost, prije nepunih mjesec dana general Divjak nas je zauvijek napustio, a u historiju naše zemlje upisan je kao jedna od najvažnijih ličnosti u njenoj odbrani. Općinsko vijeće Stari Grad dodijelilo je Jovanu Divjaku 2009. godine Općinsku plaketu za doprinos funkcionisanju i razvoju Općine.

Također, Općinsko vijeće Stari Grad je 2011. godine jednoglasno donijelo odluku o izdvajanju novčanog iznosa od 10.000 KM za finansiranje pravnog zastupanja Jovana Divjaka, pred nadležnim organima Republike Austrije.

U prethodnim godinama općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kontinuirano je izdvajao sredstva za podršku projektu stipendiranja djece i mladih Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” koje je osnovao Jovan Divjak. Kroz ovaj projekat stipendiraju se djeca žrtava rata, djeca invalidi, talentovana, socijalno ugrožena i djeca romske populacije.