Ratni zločinac Radovan Karadžić će doživotnu zatvorsku kaznu služiti u Velikoj Britaniji

Radovan Karadžić doživotnu zatvorsku kaznu će služiti u Velikoj Britaniji, kako stoji u Odluci koju je potpisao Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab kazao je da je Radovan karadžić jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid.

Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i svojim nemilosrdnim napadima na civile pomogao je u procesuiranju opsade Sarajeva.

Morali bismo se ponositi činjenicom da je, od potpore Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije s kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine”, kazao je.

Carmel Agius je naveo:

“Imajući u vidu da je 20. marta 2019. Žalbeno vijeće Mehanizma, između ostalog, izreklo kaznu doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću, Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestilo je Mehanizam o svojoj spremnosti da izvrši ostatak kazne koju je Karadžiću izrekao Mehanizam. Ovim odlučujem da će Karadžić kaznu izdržavati u Ujedinjenom Kraljevstvu, naveo je Agius u obavijesti koju je odluci poslao stranama u postupku – tužiocu Sergeu Brammertzu i Karadžićevom advokatu Peteru Robinsonu“.