Rover Perseverance spreman je da otključa historiju Marsa

Proteklih mjesec dana rover Perseverance proveo je veći dio svog vremena dokumentirajući letove helikoptera Ingenuity na Marsu.

Između tih događaja, rover je takođe uzimao lokalni pogled i špijunirao mnoštvo intrigantnih stijena.

Sada se Ustrajnost priprema za izvršavanje svoje primarne misije: proučavanje kratera Jezero i traženje znakova drevnog života na Marsu.

Prije oko 3,9 milijardi godina, krater je bio ispunjen jezerom kojim se napajala delta rijeke. Sada bi stene razbacane suvim koritom jezera mogle pomoći naučnicima da rekonstruišu historiju ovog područja na Marsu i utvrde da li je tamo ikada postojao život.

Informacije zaključane unutar stijena mogle bi otkriti više o tome kada je jezero nastalo i presušilo, kao i u kojem trenutku su se talozi iz delte počeli gomilati. Stvaranje vremenske linije koja odgovara stijenama pomoći će istraživačima da datiraju uzorke stijena koje rover prikuplja u naredne dvije godine. Ovi uzorci, koji će buduće misije vratiti na Zemlju, mogli bi sadržavati mikrofosile koji čuvaju prisustvo drevnog života.

Foto: NASA
Foto: NASA

Na nedavnim slikama rovera vide se kamenje i kamenčići raštrkani po dnu kratera, kao i brdo zvano Santa Cruz udaljeno oko 2,4 km od rovera.

‘Jezero’ je širok oko 45 kilometara i nalazi se sjeverno od Marsovskog ekvatora. Mjesto je udaljeno 3.700 kilometara od mjesta slijetanja Curiosityja u krateru Gale, piše CNN.