Ruski ambasador u BiH odao priznanje SABNOR-u

Juče se u prostorijama Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar u spomen kući revolucionara Gojka Vukovića Ambasador Ruske federacije u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija Igor Kalabuhov sastao sa predsjednikom SABNOR-a BiH Seadom Đulićem.

Sa obje strane sastanku su prisustvovali i njihovi saradnici. Na samom početku susreta predsjedniku SABNOR-a BiH ambasador je uručio značajno priznanje za bosanskoi-hercegovačke antifašiste koje je dodijelio Ruski organizacioni odbor “POBJEDA”, a u povodu 75 godina pobjede nad fašizmom.

Priznanje je lično potpisao predsjednik Putin. U priznanju se posebno ističe zahvalnost borcima Narodno-oslobodilačke vojske iz BiH za njihov doprinos dat pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, te doprinos promicanju ideja antifašizma i slobode u kasnijem periodu i njihovo prenošenje na mlade generacije.

Nakon dodjele priznanja u otvorenom i srdačnom razgovoru razmjenjene su informacije o položaju antifašističkog pokreta u današnjoj BiH, ali i izražena obostrana želja za snažnijim zajedničkim istupima u projektima koji su od obostranog interesa.