Sukob između Izraela i Gaze: Biden je rekao Netanyahuu da želi ‘put do prekida vatre’

Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da očekuje “značajnu deeskalaciju” u sukobu u Gazi u srijedu.

Biden je želio “put do primirja”, kazali su iz Bijele Kuće.

Ranije je Netanyahu rekao da izraelska vojska “brine o ciljevima”, dodajući “ne stojimo s štopericom”.

Sukob je već ušao u deseti dan, kontinuiranom razmjenom raketne vatre palestinskih militanata u Izrael i izraelskim zračnim napadima na Gazu.

Dugogodišnji sukob između Izraela i Palestine

U srijedu su iz Izraela ispaljene i četiri rakete na Izrael, a izraelska vojska odgovorila je ispaljivanjem artiljerijskih granata na “brojne ciljeve na libanskoj teritoriji”. Nije bilo odmah jasno hoće li se ovo pokazati značajnom eskalacijom.

Borbe u Gazi započele su nakon nekoliko sedmica rastuće izraelsko-palestinske napetosti u okupiranom istočnom Jeruzalemu, koje su kulminirale sukobima na svetom mjestu koje su poštovali i muslimani i Židovi. Hamas, koji kontrolira Gazu, počeo je ispaljivati ​​rakete nakon što je upozorio Izrael da se povuče s mjesta, što je izazvalo uzvratne zračne udare.

Do sada je u Gazi ubijeno najmanje 219 ljudi, uključujući gotovo 100 žena i djece, prema ministarstvu zdravlja. Izrael je rekao da je među ubijenima u Gazi najmanje 150 militanata. Hamas ne navodi brojke žrtava za borce.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje djece, kazali su iz njihove medicinske službe. Iz Izraela navode da su militanti u Gazi na njegovu teritoriju ispalili 3.750 raketa, prenosi BBC.