Svečano obilježen Dan Odreda “Soukbunar”

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje delegacije Općine Centar i boračkih udruženja su 5. maja 2021. godine kod spomen-obilježja “Debelo brdo” u Trebevićkoj ulici započeli manifestaciju obilježavanja Dana Odreda teritorijalne odbrane “Soukbunar” čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva.

Manifestaciji su prisustvovali stanovnici Soukbunara, općinski vijećnici i vijećnice, predstavnici boračkih organizacija iz Centra, te osnovnih škola „Hasan Kaimija“ i “Vladislav Skarić”.

O značaju Odreda Soukbunar govorio je bivši pripadnik Armije RBiH i predsjednik Mjesnog odbora Soukbunar Mašić Muris, a zatim i Zijad Škamo, nosilac najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo kazavši da se historija nikada ne smije zaboraviti.

Mjesto na kojem sada stojimo je krvlju natopljeno. Danas se ovdje sjećamo 108 šehida i poginulih pripadnika Armije RBiH sa Soukbunara. Ovo su dani sjećanja na herojsku odbranu naše države. Moramo se sjećati istine i prenositi je generacijama koje dolaze. Mi ćemo učiniti sve da se ovi datumi nikada ne zaborave kako nam se historija nikada ne bi ponovila”, poručio je predsjedavajući Đozo.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je istakao značaj očuvanja sjećanja na sve šehide i poginule borce, svu djecu i civile koji su u ratu izgubili svoje živote.

Ne smijemo nikada zaboraviti one koji su dali svoje živote da bismo mi danas uživali slobodu. 2. maj je dan kada je Sarajevo brutalno napadnuto, ali je to i dan kada se Sarajevo odbranilo i nikada više odbrana tog grada nije došla u pitanje. Vrlo je važno njegovati kulturu sjećanja, ali ove datume moramo koristiti i da uvijek i iznova pošaljemo čvrste poruke mira. Obaveza je svih nas koji smo prošli pakao devedesetih godina da izgrađujemo i lokalnu zajednicu i Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Što ona bude ekonomski, privredno, kulturno i na svaki drugi način jača, to će svima onima koji imaju bilo kakve loše namjere prema njoj biti teže“, naglasio je Mandić.

Na manifestaciji su dodijeljene i zahvalnice komandantu Enesu Haskiću Zeli i predsjedavajućem Đozi.

Predsjedavajući Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić, zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja i nekadašnjim pripadnicima ovog odreda položili su cvijeće kod spomen ploče “Dževad Begić – Džilda”, ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, na spomen obilježju maloljetnim borcima, spomen ploči “Vilin potok” te ispred spomen ploče kod Mjesne zajednice “Soukbunar”.

Centralna manifestacija završena je puštanjem 108 golubova mira u čast 108 šehida i poginulih boraca sa Soukbunara, saopćeno je iz općine Centar.