Svih 13 anesteziologa s KCUS-a ekspresno dobili posao, mladi ljekari koji su pomogli u pandemiji čekaju produženje ugovora

U Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ očekuje se dolazak 13 anesteziologa koji su odlukom Vlade Kantona Sarajevo dobili posao u ovoj zdravstvenoj ustanovi nakon što su kolektivno uručili otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U isto vrijeme oko 10-ak mladih ljekara koji su zbog kritične situacije s koronavirusom u Bosni i Hercegovini i povećanja broja zaraženih osoba primljeni u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, još uvijek nisu dobili produženje ugovora i u konačnici bi mogli ostati bez posla.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović za Patriju je kazao da su njemu potrebni i mladi ljekari i anesteziolozi, ali da bi trebao dobiti odobrenje za njihov ostanak u Općoj bolnici.

Da se razumijemo to su dvije grupe ljekara. Mladi ljekari su nam mnogo pomogli u situaciji kada je Opća bolnica bila pod strahovitim pritiskom u vezi s korona virusa i broja oboljelih. Neizmjerno smo im zahvalni zbog toga. S druge strane anesteziolozi su prema mom mišljenju najbolji ljekari i to je tako svugdje na svijetu. Dakle želio bih 15 anesteziologa danas prije nego sutra“, kazao je dr. Gavrankapetanović.

Podsjećamo, ranije su pozvani svi slobodni, penzionirani i ljekari s biroa da se jave ovoj zdravstvenoj ustanovi i daju svoj doprinos, a što je nekolicina i učinila.

Direktor Gavrankapetanović ističe da 13 anesteziologa još uvijek nije započelo svoj rad u Općoj bolnici, a da ako Ministarstvo zdravstva KS odobri on bi zadržao i mlade ljekare.

Posla ima više nego što možete zamisliti. Ja čekam odobrenje Vlade i zavoda za zapošljavanje. To su odlični mladi ljekari koji su sada završili, a bili su odlična pomoć u situaciji s kovidom. Čim dobijem odobrenje odmah mogu ponovo početi. Ja to jedva čekam“, istakao je dr. Gavrankapetanović.