Teotihuacán: Neovlašteni građevinski radovi u blizini drevne lokacije

Meksička vlada osudila je neovlaštene građevinske radove koji se izvode u drevnom gradu Teotihuacán, blizu Mexico Cityja.

Međunarodno vijeće UN-a za spomenike i lokalitete (Icomos) reklo je da buldožeri prijete uništenjem čak sedam hektara na zaštićenom mjestu.

Teotihuacán je mjesto svjetske baštine Unesca i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji.

Zvaničnici UN-a podigli su alarm u ponedjeljak na građevinskim radovima na tom mjestu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Međunarodno vijeće za spomenike i lokalitete (Icomos) reklo je da buldožeri prijete uništenjem čak sedam hektara na zaštićenom mjestu.

Icomos Mexico rekao je da su radovi iskopavanja zaprijetili “arheološkim, stambenim i spomeničkim ostacima koji se također pljačkaju” i pozvao meksičku vladu da odlučno intervenira kako bi stručnjaci mogli ući u procjenu štete.

Stručnjaci sa ove stranice kažu da su počeli podizati uzbunu početkom ove godine nakon početka gradnje, uključujući upotrebu teške mehanizacije, na periferiji kompleksa kada je nadzor bio ograničen zbog pandemije.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U izjavi su meksičko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za antropologiju i istoriju rekli da su u martu već izdali dva naloga za obustavu gradnje i u aprilu podnijeli krivičnu prijavu.

Ministarstvo je reklo da oštro osuđuje građevinske radove, koje je opisalo kao prijetnju nacionalnom nasljeđu. Takođe je rečeno da je posvećena obrani područja naslijeđa.

Arheolog Rogelio Rivero Chong, koji je direktor nalazišta Teotihuacán, rekao je za list El País da su policajcima koji su išli da pregledaju građevinu prijetili radnici koji su držali palice, kamenje i cijevi.

Najpoznatija po svojim blizancima Hramovima Sunca i Mjeseca, stranica Teotihuacán privukla je milione posjetitelja godinu dana prije pogotka pandemije.

Drevni grad je najveće arheološko nalazište ovog tipa u Americi i njegove su ruševine dugo bile obavijene misterijom.

Smješten oko 50 km (30 milja) sjeveroistočno od Mexico Cityja, Teotihuacán je 1987. godine proglašen svjetskom baštinom Unesca, piše BBC.