Traži se hitan sastanak Vlade KS nakon informacije da je 13 anesteziologa dalo otkaz

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara zatražio je da Skupština KS donese zaključak da se Vlada KS hitno sastane nakon informacije da je 13 anesteziologa dalo otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Čampara je zatražio sastanak Vlade KS “u roku sat, dva i da iz svoje nadležnost raspravi ovo pitanje i pokrene odrežene aktivnosti“.

Mislim da se Vlada KS mora sastati što hitnije i razriješiti ovu situaciju. Oni znaju njabolje kako, odnosno na prijedlog mimnistarstva“, naveo je Čampara.

Ministar zdravstva Haris Vranić potvrdio je na sjednici da je 13 anesteziologa dalo otkaz u KCUS-u.

U roku od sedam dana otkaznog roka oni će prestati da rade u KCUS-u. To nas je u Vladi KS i mene kao ministra zateklo. Međutim, dali smo čvrsta obećanja da niko neće ostati bez posla i da će svako nastaviti raditi svoj posao jer ne dozvoljavamo bilo kakvo ugrožavanje digniteta ili svojevrsni mobing koji je natjerao te anesteziologe da daju otkaz“, naveo je Vranić.

I Igor Stojanović javio se za riječ kazavši da hitno treba ispitati ko od anesteziologa ostaje, te da se istraže razlozi otkaza.

Trebamo ispitati sve okolnosti, moramo znati čime raspolažemo i da li će zdravstveni sistem biti urušen u ovakvoj situaciji ili ako dođe do novog vala pandemije jakog kao što je bio posljednji“, kazao je Stojanović.

Oglasio se i premijer KS Edin Forto.

Ukoliko je tačno da je grupa anesteziologa dala otkaz na KCUS, Vlada KS će na hitnoj sjednici donijeti odgovarajuće odluke. Ključno je da sve ljudske resurse iz zdravstvenog sektora zadržimo u borbi protiv pandemije“, naveo je Forto.

U toku je žustra rasprava u Skupštini KS o radu ugostiteljskih objekata gdje Klub zastupnika SDA stranke tvrdi da Vlada KS diskriminira postače muslimane “jer zabrana rada ugostiteljskih objekata iza 20 ne dozovljava postačima da popiju kafu nakon iftara“.

Naravno, ovo nema nikakve veze s postačima već je riječ o spin igrama zastupnika iz SDA kako bi se zaobišla tema da je 13 anesteziologa dalo otkaze.