Tužilaštvo formiralo predmet protiv snajperista sa snimka iz snajperskog gnijezda u Nedžarićima

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet povodom objavljivanja snimaka iz rata u BiH, a na kojima se vide snajperisti kako pucaju po građanima Sarajeva sa položaja Vojske Republike Srpske u naselju Nedžarići.

Predmet je formiran odmah nakon što su se na internet portalima pojavili videosnimci, a bit će ispitane sve okolnosti i uloga svih osoba zabilježenih na snimku.

Nakon objave videosnimka stranog novinara, na više portala i medija, na kojem je zabilježeno djelovanje snajperista u sarajevskom naselju Nedžarići, prikupljeni su dostupni snimci i fotografije, te je u Posebnom odjelu za ratne zločine, formiran predmet u okviru kojeg će se ispitati sve okolnosti, činjenice i navodi o snajperskom djelovanju sa navedene lokacije, na civilne žrtve na području naselja Alipašino Polje“, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, nakon što je priča dospjela u javnost, francuski novinar Philippe Buffon povukao je sve snimke snajperista iz Nedžarića.

Iz snajperskog gnijezda koje je snimao ubijen je dječak Nedžad Subašić. Portal “Istraga” razgovarao je sa snajperistima sa snimka i s porodicom ubijenog dječaka.

Pola sata prije nego će mu biti saopćeno da je suspendovan, Istraga je uspjela stupiti u kontakt s Radomirom Markovićem, jednim od pripadnika Vojske Republike Srpske koji se nalaze na snimku “snajperisti iz Nedžarića” kojeg je prije desetak dana objavio francuski novinar Philippe Buffon.

Buffon je, u međuvremenu, sa svoje stranice povukao snimke na kojima se nalaze Radomir Marković, uposlenik Telemacha, i Zoran Kulina, konobar iz kafane “Putnik” u Istočnom Sarajevu.

Ovaj portal je s Kulinom razgovarao još u ponedjeljak i tada je kazao da nije gađao civile, već žardinjere. Radomir Marković ne puca na objavljenom snimku.

Jesam, ja sam na snimku. Životom se kunem da nisam pucao. Bila je to ’92 godina. Ja sam samo kafu donio i cigaru pripaljujem“, kaže vidno uznemireni Marković za Istraga.ba.

Potvrđuje da zna Zorana Kulinu, onog snajperistu što na Buffonovom povučenom snimku ispaljuje metak pa konstatuje da je metu pogodio “u glavu”. Marković kaže da je Kulina tada imao “šesnaest-sedamnaest godina”.

Trinaest godina je imao Nedžad Subašić kada ga je snajperista s položaja Vojske Republike Srpske pogodio u glavu. Ubijen je 28. decembra 1992. godine na Alipašinom Polju, kada je s rođacima i tetkom pokušavao pretrčati preko nekadašnje Tetovske, a danas ulice Semira Frašte.

Kompanija Telemach BH, po prepoznavanju jednog od svojih zaposlenih na ratnom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama i koji je uznemirio javnost, hitno je uputila zahtjev Odjelu za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu s pitanjem da li se protiv jednog od zaposlenih vodi istraga o ratnim zločinima.

Kompanija Telemach BH ne zapošljava ljude koji su činili krivična djela ili koji su počinili ratni zločin, ali nadležne pravosudne institucije su jedine koje imaju ovlaštenje da se bave istražnim radnjama i pokreću krivične postupke“, navode iz tog preduzeća.