U Indiji koronavirusom zaraženo blizu 20 miliona osoba, skoro 219 hiljada mrtvih

Velika Britanija će u Indiju poslati još 1.000 respiratora, kako bi trenutno najugroženijoj državi svijeta pomogla da se bori sa pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Downing streeta.

To je druga velika britanska donacija Indiji, nakon što je u utorak u Nju Delhi poslato 200 respiratora i 495 koncentratora kiseonika, prenio je BBC.

Velika Britanija će pomoći Indiji kad god joj je to potrebno, poručio je britanski premijer Boris Johnson, koji je u utorak u Nju Delhiju trebalo da se sastane sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem, ali je taj susret odložen zbog veoma teške epidemiološke situacije u Indiji.

Dodatnu pomoć Indiji najavio je i britanski šef diplomatije Dominic Raab, poslije razgovora sa indijskim kolegom Subrahmanjamom Jaishankarom, koji će sutra u Londonu kao gost prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova Grupe 7, javljaju agencije.

U protekla 24 sata u Indiji je potvrđeno 368.147 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih od početka pandemije u toj zemlji povećan na 19.925.604.

Ministarstvo zdravstva Indije saopćilo je da je u proteklom danu od posljedica zaraze koronavirusom preminulo još 3.417 ljudi, čime je bilans smrtnih slučajeva u toj zemlji povećan na 218.959.