Ulica Braće Nuhić: Sanirana tri potporna zida, u toku radovi na drenaži

Završava se prva faza radova, koja se izvodi u sklopu sanacije ulice Braće Nuhić na Jarčedolima, saopćeno je iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove Općine.

Kako su pojasnili, prije uklanjanja oštećenog asfalta prvo je bilo potrebno sanirati tri potporna zida kako bi se osigurali uslovi za ulazak mašina i početak rada na kolovoznoj konstrukciji.

“Na dva mjesta urađena je sanacija dva potporna zida, a na trećem dijelu urađena je potpuna rekonstrukcija potpornog zida. Betoniranje je završeno, u toku je uklanjanje oplata, te radovi na drenaži”, kazali su u Službi. Nakon završetka radova na drenaži iza zidova, te ugradnje nove rešetke koja će prikupljati oborinske vode, pristupit će se uklanjanju oštećenog i dotrajalog asfalta.

U ulici Braće Nuhić planirana je sanacija 190 metara ulice, a radit će se: uklanjanje oštećene asfaltne površine, tamponiranje, izrada drenaže, ugradnja kanalizacionih cijevi dužine 17 metara, ugradnja slivnika, rešetki i šahtova, te završno asfaltiranje.

Podsjećamo da je riječ o veoma prometnoj lokalnoj ulici čiju sanaciju su zatražili građani mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli na prošlogodišnjem Zboru građana, kao i Prijemima stranaka na otvorenom.Nakon toga je odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića ova ulica uvrštena među prioritete za sanaciju u 2021. godini. Sredstva za sanaciju ove ulice planirana su budžetom Općine Stari Grad Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 64.700 konvertibilnih maraka.

Izvođač radova je građevinska firma ‘OXA’ iz Sarajeva sa kojom Općina Stari Grad ima potpisan okvirni Sporazum o održavanju saobraćajnica za period 2020/2022. godina, a rok za izvođenje radova je 30 dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad.