Uprkos pandemiji: Kompanija Tesla u posljednjem tromjesečju proizvela, prodala i isporučila više vozila nego ikada prije

Elon Musk napravio je pauzu od priprema za Saturday Night Live kako bi ugostio investitore i bord Tesle te ih obavijestio o poslovanju kompanije u prvom kvartalu 2021. godine.

Nakon solidne godine prodaje električnih automobila tokom 2020. godine i unatoč karantonima zbog COVID-19, kompanija Tesla je zabilježila još jedan kvartal rekordne prodaje vozila koja će biti uvod za 2021. godinu.

Iz kompanije kažu da su postigli najveću proizvodnju i isporuku ikada do sad. Zanimljivo je da je kompanija to uspjela, a da pri tom nisu napravili više modela S ili X.

Tokom posljednjih nekoliko kvartala isporučili smo otprilike četvrtinu miliona Modela 3. To rezultira stopama od pola miliona godišnje. Mislimo da će model Y, sljedeće godine, postati najprodavaniji automobil na svijetu“, izjavio je Elon Musk.

Iz Tesle također tvrde da je, u usporedbi s brojevima javnih prodaja BMW-a serije 3 i Mercedesa E-klase, Model 3 bio najprodavanija premium limuzina na svijetu, u prvom kvartalu 2021. godine.

Također, kompanija je uspjela značajno smanjiti cijenu vozila koja su se prodavala tijekom Q1 u usporedbi s periodom od prije nekoliko godina.

Godine 2017., kad je Tesla započela proizvodnju Model 3 automobila, prosječna cijena po vozilu iznosila je oko 84.000 američkih dolara dok sada iznosi samo 38.000 dolara.

Osim svega navedenog, Musk se s nekoliko odabranih riječi osvrnuo na nedavnu prometnu nesreću u Houstonu u kojoj je sudjelovalo vozilo marke Tesla koje je navodno u tom trenutku bilo na autopilotu.

Musk je objasnio da je zapravo riječ samo o varljivoj medijskoj praksi te da bi se novinari trebali sramiti.