Vaskršnjim liturgijama širom BiH počelo trodnevno slavlje najvećeg hrišćanskog praznika

Veliki broj vjernika prisustvovao je vaskršnjim liturgijama kojima je počelo trodnevno slavlje najvećeg hrišćanskog praznika.

Vladika Jefrem: Molimo se za sav naš narod

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem čestitao je svim pravoslavnim vjernicima najveći hrišćanski praznik Vaskrs, ističući da se danas mole za sav srpski narod, a posebno sve one koji stradaju u pandemiji virusa korona.

Molimo se za sve koji stradaju, sve koji su sticajem okolnosti vezani za bolesničke postelje, bilo u našim bolnicama ili u svojim domovima“, poručio je vladika Jefrem vjernicima.

Nakon ponoćne liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, vladika Jefrem je naglasio da je Gospod, koji je vaskrsao, ljekar duša i tijela naših, piše NAP.

Neka Gospod pomogne svima nama, a mi da se potrudimo koliko je do nas da bismo ušli u neko mirnije vrijeme, a život nastavio svojim tokom“, rekao je Jefrem.

Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, kao i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Prepuni fočanski hramovi

Fočanskim hramovima odjekivala je pjesma “Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt pobijedi i svima u grobovima život darova“.

Vaskršnja bogosluženja sa ophodom oko hrama počela su u ponoć u hramovima Svetog Save i Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog, a u osvit dana i u Hramu Svetog Nikole.

Pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija, a nakon pričešća vjernika osveštana su i podijeljena vaskršnja jaja.

Narić: Dočekujemo radost života

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić rekao je, dočekujući Vaskrsenje Hristovo, da se dočekuje radost života, radost koja na Bogu poznat način ozaruje duše vjernika.

Pravi hrišćanin, kako je istakao, na praznik Vaskrsenja Hristovog mora i treba da bude svijetlog, a ne tmurnog lica.

Onoliko koliko se raduješ Vaskrsenju toliko si spreman da se kroz ovaj život raduješ budućem životu. Jer za pravog hrišćanina smrt i teškoće ovoga svijeta su prolazne. Radujući se zemaljskom novom danu mi živimo za novi dan i novo vrijeme u slavi Vaskrslog Hrista“, istakao je Narić.

On je poručio vjernicima da praznik nad praznicima proslave u kućama u krugu porodice sa vjerom i nadom u bolju budućnost.

Šamac: Molitveno dočekan Vaskrs

Najveći hrišćanski praznik Vaksrs u opštini Šamac je dočekan molitveno i tradicionalno uz tucanje vaskršnjim jajima.

Vaskršnje liturgije jutros su služene u svim hramovima, a potom su vjernicima dijeljena jaja.

U crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija liturgiji je prisustvovao i načelnik opštine Đorđe Milićević koji je sugrađanima čestitao praznik.

Osvještano je nekoliko stotina vaskršnjih jaja koja su podijeljena vjernicima.

Vaskršnja liturgija u Trebinju

U porti Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju na praznik Hristovog vaskrsenja jutros je svetu liturgiju služilo sveštenstvo Eparhije zahumsko heregovačke i primorske, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Na svetoj lituriji pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija, sa molitvenom željom da Vaskrs, praznik nad praznicima, svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti, uz tradicionalan pozdrav “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

Poslije liturgije i pričešćivanja vjernika koji su se za ovu svetu tajnu pripremali kroz vaskršnji post, u porti sabornog hrama vjernicima su dijeljena bojena vaskršnja jaja. Eparhija je ove godine obojila i podijelila vjernicima oko 3.500 jaja.

Vladika Dimitrije: Izavbrati dobro i oduprijeti se od zla

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je vjernicima u Mostaru da treba da otvore srca, prepoznaju život i otrgnu se od smrti, da izaberu dobro i odupru se od zla koje nema silu ako se vjeruje u Hrista.

Vladika Dimitrije služio je jutrenje i Vaskršnju liturgiju u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru uz sasluženje mostarskog sveštenstva.

U besjedi vjernicima je naglasio da su Hristova žrtva i ljubav sve ispunili.

Od Ada u koji se spustio na Veliku subotu, bio je na zemlji s nama i dao nam Jevanđelje, do njegovog vaznesenja i vaskrsenja. Sve je ispunjeno ljubavi Hristovom samo treba da mu se obratimo i da prepoznamo tu svjetlost, da očima našeg uma ugledamo svjetlost Hristovu“, naveo je vladika.

Vladika Dimitrije je naglasio da Vaskrsom vjernici treba da izaberu da krenu u novi život, kao što je Hristos ustao iz mrtvih.

U hrišćanskom životu nema ništa automatski, nema ništa magijski. Na jednoj strani je čovjek, njegovo srce i njegova sloboda, a na drugoj vaskrsli Hristos koji daje blagodat onome ko hoće i ko se trudi. Hristos vaskrse“, poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

Mostarski sveštenik Duško Kojić rekao je da nakon svakog stradanja dođe vaskrsenje.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević, koji je prisustvovao liturgiji, čestitao je Vaskrs pravoslavnim vjernicima Mostara.

Vaskršnje liturgije jutros su služene i u manastiru Žitomisliću, Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju i Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.