Vehabović: Presude Evropskog suda moraju biti pokretač ustavnih i izbornih reformi

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović bio je uvodničar današnje sesije “Kruga 99”, o temi “Presude ESLJP i promjene Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH.

“Presude ESLJP su identifikovale gdje se nalazi problem i to su pojedini članovi Ustava BiH, a to su član 4. i 5.. Moram napomenuti da cijeli proces izmjena ne treba da stane samo na izmjenama Ustava i Izbornog zakona, jer jasno je da su diskriminatorne odredbe ugrađene u ustave entiteta i kantona, te niz zakona. Jasno je da te odredbe favorizuju konstitutivne narode, etničke skupine, što dovodi do sistema koji ESLJP nije identifikovao kao demokratiju, već jedan neuspio pokušaj demokratskog uređenja. Ja bih ga nazvao etnokratijom u kojoj etničke grupe drže vlast i brane ono što su im Ustav i izborno zakonodavstvo omogućili”, poručio je Vehabović.

Dodao je da Evropski sud za ljudska prava donoseći presude nije ulazio u posljedice koje može izazvati u BiH, pošto se laički govoreći radi o banalnom pitanju uvođenja civilizacijske tekovine da svaki građanin ima jednaka prava.

“To u BiH očito nije banalno pitanje, a jedna vrsta diskriminacije je postalo način življenja. Ono što jeste zabrinjavajuće što se sve više ljudi navikava na normalnost jednog takvog uređenja i normalnost da jedni imaju više prava od drugih, što je neprihvatljivo u evropskim okvirima apsolutno neprihvatljivo. Meni lično i mojim kolegama je bilo sasvim logično da se donesu ovakve presude koje su detektovale ta dešavanja. Presude moraju biti prvi i osnovni pokretač donošenja novih rješenja, koja će uvažiti sve specifičnosti BiH, ali istovremeno je dovesti u krug država koje su uređene na demokratski način donošenjem odgovarajućih rješenja, koje će napraviti balans i dovesti stvari na svoje mjesto”, istakao je Vehabović u uvodu današnje sesije.