Tragedija/ Pad žičare u Italiji: 14 mrtvih nakon nesreće u blizini jezera Maggiore

Četrnaest osoba, među kojima je i dijete, ubijeno je, a još jedno dijete je teško povrijeđeno nakon što je žičara pala u planinu u blizini jezera Maggiore u sjevernoj Italiji u nedjelju.

Nesreća se dogodila u službi koja je prevozila putnike iz odmarališta Stresa na obližnju planinu Mottarone u regiji Pijemont.

Slike sa lica mjesta prikazuju olupine koje leže u strmom šumovitom području.

Među žrtvama su bili i strani državljani, rekao je lokalni gradonačelnik.

Mi smo shrvani“, rekla je Marcella Severino, gradonačelnica Stresa, emiteru RAI.

Dvoje djece od pet i devet godina prebačeno je avionom u bolnicu u Torinu. Devetogodišnjak je kasnije umro. Petogodišnjak je bio svjestan po dolasku i bio je podvrgnut operaciji zbog višestrukih prijeloma, rekli su u bolnici.

Broj stradalih postojano je porastao u satima nakon nesreće dok je tragala za olupinama.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kako se dogodio pad?

Navodno se to dogodilo u nedjelju oko 12:30 po lokalnom vremenu.

Uzrok incidenta i dalje je nejasan, ali lokalni izvještaji sugeriraju da je kabel koji je prevozio vozilo možda propao na oko 300 metara od vrha planine.

Kabina je pala oko 20 metara na zemlju i prevrnula se nekoliko puta niz padinu prije nego što su je zaustavila drveća, rekla je gradonačelnica Severino.

Planinari u blizini čuli su glasno siktanje prije nesreće, dodala je.

Policija i vatrogasci bili su među onima koji su reagovali, a spasioci su se suočili sa mjestom pada na strmom i teškom terenu.

Walter Milan, glasnogovornik alpskog spašavanja, rekao je za televizijsku mrežu RaiNews24 da je žičara ostala “zgužvana” pavši s velike visine.

Gradonačelnica Strese Marcella Severino rekla je za novinski kanal Sky TG24 da se čini da je kabal pukao blizu zadnjeg stuba rute, što je uzrokovalo pad automobila i njegovo prevrtanje nekoliko puta.

Žrtve pronađene i unutar i izvan olupine

Italijanski premijer Mario Draghi opisao je nesreću kao “tragičnu nesreću” i rekao da je dobivao obavijesti od lokalnih i državnih zvaničnika.

Izražavam saučešće cijele vlade porodicama žrtava, s posebnom pažnjom na teško ozlijeđenu djecu i njihove porodice,” rekao je u izjavi.

Ministar infrastrukture Enrico Giovannini najavio je istragu o incidentu.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel izrazio je sućut najmilijima žrtve u tweetu napisanom na italijanskom jeziku, dodajući da “Evropa žali s vama”, piše BBC.