Vlada FBiH dala rok BH Gasu do 13 sati da uplati novac Energoinvestu

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) potvrdio je danas da je Vlada FBiH donijela tri zaključka a u vezi sa situacijom između BH Gasa i Energoinvesta a zbog čega prijeti FBiH prestanak isporuke plina.

Energoinvest i BH Gas moraju striktno da poštuju elemente uredbe i da u roku od tri dana sačine sporazum po kojem će raditi.

Zaključak Vlade FBiH od 8. aprila kojim je zadužila i Energoinvest i BH Gas da se striktno poštuju elementi uredbe i da u roku od tri dana sačine sporazum po kojem će raditi s obzirom na promjenu pravca snabdijevanja. Istim zaključkom obavezuje se NO i Uprava BH Gasa da izvrše povrat novca kompanijama. Danas je Vlada informisana o svim događajima nakon tog 8. aprila i cijelu njihovu prepisku imamo. I donijeli smo jednoglasno tri zaključka.

Prvi Vlada FBiH nalaže BH Gasu da do 13 sati izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni gas i PDV, a da oni plate Gaspromu. U slučaju neizvršavanja tačaka, Vlada će tokom dana poduzeti mjere i riješiti ovaj problem. Ovo je posljednja opomena za oba direktora i da se prekine agonija. Novac postoji, novac je na računu BH Gasa i treba se prebaciti Energoinvestu i oni da plate Gaspromu“, kazao je Džindić.

Kada je riječ o rudarima i pregovorima sa Sindikatom rudara Džindić je kazao da je nudio da dođe na razgovor i 1. maja kada su došli na proteste što su odbili.

Jučer smo dobili sporazum u 8 tačaka vidjeli da treba razgovarati i tražiti rješenje, nažalost na drugoj tački je došlo do prekida. Očekujemo da će početkom ili sredinom naredne sedmice doći do nastavka razgovora. Moramo tražiti kompromisna rješenja koja su provodiva. EP BiH već je jučer izdvojila 115 miliona KM za stimulativne otpremine i uvezivanje staža za 419 radnika. To je sve na dobrovoljnoj bazi niko nikoga ni na šta ne tjera. Ima elemenata u njihovom prijedlogu koji nisu prihvatljivi i zakonski ispravni. Nadam se nastavku pregovora“, kazao je Džindić.