Zdravko Krivokapić: Moj odnos prema Srebrenici je jasan, pomirenje je važnije od bilo kakve svađe

Nakon današnjeg sastanka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije poručeno je da je najveći prioritet dviju država dobra ekonomska saradnja.

Dalje je kazao kako je sa Tegeltijom razgovarao o dvije najprioritetnije stvari u ovom momentu, a to je sređivanje puta preko Šćepan Polja, te olakšavanje protoka roba i ljudi preko zajedničkih graničnih prijelaza.

Krivokapić je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da nema nikakvih spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore te pozvao bh. državljane da ljetuju na crnogorskom primorju.

Moram da kažem, znate najgore što se dešava na ovim prostorima, što žrtve koje su nenadoknadive za porodicu se danas koriste u političke svrhe“, kazao je danas u obraćanju predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić tokom obraćanja sa Zoranom Tegeltijom u Sarajevu.

Upitan o Rezoluciji ogenocidu u Srebrenici, kazao je:

Ta rezolucija je već na jedan način usvojena 2009. kao Deklaracija. Moram da kažem, znate najgore što se dešava na ovim prostorima, što žrtve koje su nenadoknadive za porodicu se danas koriste u političke svrhe. Politika koja je možda saučesnik direktni ili indirektni tih dešavanja, danas pokušava da nešto promjeni. Ne da bi se kajali, jer svaka žrtva je vrijedna našeg odnosa koji mora da vas gane, a ne da se koristi u neke svrhe”.

Kaže da je zbog toga krenuo u proces razrješenja jednog ministra.

Moj odnos prema Srebrenici je jasan i ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude pokušaj rušenja Vlade, ali meni je važniji bio Sporazum koji sam potpisao, sa tri lidera koalicije od toga koliko će trajati Vlada, da se do kraja držim onoga što sam potpisao”.

Ja nisam čovjek koji kalkuliše. Želim da iskažem svoje žaljenje za sve žrtve koje treba da nas opomenu, nauče da budemo drugačiji. Ovo je prva vlada koja nije nikada ništa dirigovala Skupštini. Do sada je Vlada bila nadređena Skupštini, ne više”.

Dodao je da je to poruka svima na ovim prostorima.

Ovo je svima nama poruka da nema toga rata koji je vrijedan i vodi se iz ovih ili onih razloga, jer žrtve više niko ne može vratiti. Pomirenje je važnije od bilo kakve svađe. Ko je pravio greške? Pa kao u braku i ljubavi, ne može jedan da bude krivac. Ovdje smo, dajte zajedno da živimo”.

Tegeltija je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji, evropskom putu i borbi protiv kovida.

Naši odnosi su prijateljski i bez ikakvih otvorenih, odnosno spornih pitanja. To sa Crnom Gorom ne postoji, jer BiH i Crna Gora nemaju problem ni sa granicom“, rekao je Tegeltija.