Zoran Mamić danas na ročištu u Sudu BiH, ukoliko su bh. dokumenti valjani neće biti izručen Hrvatskoj

SIPA danas postupa po Interpolovoj potjernici iz Hrvatske za Zoranom Mamićem te su ga stavili pod nadzor i dovode u prostorije SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade bit će sproveden na Sud Bosne i Hercegovine na utvrđivanje identiteta i informacija koje dokumente posjeduje.

Ako ima valjane dokumente, odnosno bosanskohercegovačko državljanstvo, u skladu sa zakonskim propisima, do daljnjeg neće biti izručen Hrvatskoj.

Mamićev advokat Zdravko Rajić potvrdio je za Patriju da očekuje ročište tokom dana na kojem će sve reći, a do tada ne želi davati komentare.

Mamić i njegovi advokati uputili su molbu Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine za pokretanjem postupka međunarodne prave pomoći radi preuzimanja izvršenja kazne zatvora.

U dopisu koji je poslan na ruke ministru pravde BiH Josipu Grubeši, Zoran Mamić i njegovi advokati pozivaju se na Sporazum Vlada Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima od 26.februara 1996.godine.

Mamić je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. maja raspisao potjernicu, nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.