Američka ekonomija dodaje manje radnih mjesta od predviđenih uprkos ponovnom otvaranju

Američka ekonomija je u maju zabilježila porast broja zapošljavanja kako su se smanjivala ograničenja, iako je dodano manje radnih mjesta nego što se očekivalo.

Poslodavci su stvorili 559.000 radnih mjesta, potaknuti ponovnim otvaranjem posebno u restoranima, barovima i hotelima.

To nije ispunilo očekivanja ekonomista o dodavanju 675.000 radnih mjesta.

Međutim, zapošljavanje je pomoglo da se stopa nezaposlenosti smanji na 5,8% sa 6,1% viđenih u aprilu.

Ukupno je 9,3 miliona ljudi nezaposleno, što je znatno manje od najviših razina zabilježenih u aprilu prošle godine, iako je i dalje znatno iznad mjere prije pandemije od 5,7 miliona u februaru 2020. godine.

Neki od najgore pogođenih sektora tokom pandemije, poput ugostiteljstva i obrazovanja, dodali su značajan broj radnih mjesta kako se nastavlja vakcinacija i ublažavaju ograničenja.

Na primjer, broj poslova u restoranima, kafićima i barovima skočio je za 292.000.

A mjesečni izvještaj američkog Zavoda za statistiku rada pokazao je da je broj dugotrajno nezaposlenih opao za 431.000, iako i dalje ostaje na 3,8 miliona.

Robert Alster, glavni informativni direktor u menadžeru bogatstva Close Brothers Asset Management, rekao je: “Podaci iz aprila bili su šok, koji je nastupio u četvrtini očekivanog povećanja uprkos zvjezdanom ekonomskom rastu i inače pozitivnim podacima o zaposlenosti.

Sada smo se naizgled vratili na pravi put i signali upućuju na svijetlu budućnost SAD-a“.

Potražnja ‘neusklađenost’

Ali neki analitičari kažu da i dalje postoji “trajna neusklađenost” između ponude i potražnje za radnicima.

Prosječna zarada po satu u svibnju je porasla za 0,5% u odnosu na mjesec ranije, na 30,33 dolara, pokazale su nove brojke.

Podaci za posljednja dva mjeseca sugeriraju da je sve veća potražnja za radnom snagom povezana s oporavkom od pandemije mogla vršiti pritisak na nadnice“, navodi se u izvještaju.

Velike prehrambene kompanije poput McDonald’sa i Chipotlea povećale su plaće, dok su manja preduzeća počela nuditi bonuse za prijavu u pokušaju da namame radnike natrag.

John Leiper, glavni direktor za investicije u Tavistock Wealthu, rekao je: “Današnja greška govori o stalnoj neusklađenosti između velike potražnje za radnom snagom i stvarnosti slabe ponude“.

Sugerirao je da bi to moglo biti posljedica nekoliko čimbenika, uključujući naknade za nezaposlene, pitanja brige o djeci ili zabrinutost zbog radnih uslova.

Prema paketu za spasavanje od koronavirusa od 1,9 milijardi dolara koji je predsjednik Joe Biden potpisao u martu, neki radnici mogu dobiti dodatnu naknadu u iznosu od 300 dolara ako ostanu bez posla, piše BBC.

Ali gospodin Leiper je naglasio da se najmanje 25 država odlučilo prerano smanjiti naknade za nezaposlene, tako da ljude ne nagovaraju da ostanu kod kuće.

Očekujem da će se ne poljoprivredni platni spiskovi odavde ubrzati, kako ponuda raste kako bi zadovoljila potražnju, zajedno s nastavkom narativa o ponovnom ekonomskom otvaranju“.