Astronomi su otkrili novu vrstu supernove

Astronomi su otkrili novu vrstu supernove ili eksploziju zvijezda, koja pruža novi prozor u nasilni životni ciklus zvijezda.

Novo istraživanje, potvrđuje predviđanje astronoma Univerziteta u Tokiju Ken’ichi Nomoto prije više od 40 godina.

Amaterski astronom Koichi Itagaki u Japanu posmatrao je supernovu 2018zd u martu 2018. godine, potaknuvši astronome da je koriste teleskopi da je proučavaju oko tri sata nakon što se dogodila.

Supernova se dogodila na oko 31 milion svetlosnih godina od Zemlje, a arhivske slike sa svemirskih teleskopa Hubble i Spitzer omogućile su naučnicima da vide slabu zvezdu pre eksplozije. Ovo je prvi put da su astronomi mogli vidjeti ovakvu zvijezdu prije i nakon odlaska u supernovu.

Glavna potpora koja sprečava da se zvijezde uruše ispod težine vlastite gravitacije je energija u njihovoj jezgri.

Supernove se obično javljaju u dva okusa. Za vrijeme supernove u kolapsu jezgre, masivna zvijezda (više od 10 puta veća od mase našeg sunca) iscrpljuje svoje gorivo i jezgra zvijezde se urušava u crnu rupu ili gusti ostatak zvan neutronska zvijezda.

Drugi tip naziva se termonuklearna supernova, a javlja se kada ostatak zvijezde male mase zvan bijeli patuljak – obično manje od osam puta veće mase našeg sunca – eksplodira nakon što povuče materiju iz zvijezde pratiteljice u sebe, piše CNN.

Ali šta se događa sa zvijezdom između osam i 10 Sunčevih masa, poput zvijezde koja je uključena u supernovu 2018zd? Oni eksplodiraju malo drugačije.

Ovaj treći, ranije neprimjećeni tip naziva se supernova za hvatanje elektrona – a prvobitno ga je opisao Nomoto 1980. Kako jezgra zvijezde gubi gorivo, gravitacijske sile potiskuju elektrone jezgra i spajaju ih sa atomskim jezgrima. Ovaj nagli pad elektronskog pritiska pokreće kolaps i zvijezda se savija ispod svoje težine. Ono što ostaje je gusta neutronska zvijezda sa malo većom masom od našeg sunca.

Jedno od glavnih pitanja u astronomiji je upoređivanje kako zvijezde evoluiraju i kako umiru”, rekao je Stefano Valenti, koautor studije i profesor fizike i astronomije na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu. “Još uvijek nedostaje mnogo poveznica, pa je ovo vrlo uzbudljivo“.