Biden želi odrediti globalni minimalni porez

Ambiciozni plan administracije Bidena da prepravi globalni poreski sistem suočit će se s ključnim testom.

Sekretarica trezora Janet Yellen ide u petak i subotu na sastanak Grupe sedam ministara finansija u Londonu u nastojanju da izgradi podršku mnogih vodećih svjetskih ekonomija, važan korak u naporima administracije da prepravi međunarodna poreska pravila i odvrati američke kompanije od rezerviranja zarada u inostranstvu.

Prošlog mjeseca američki trezor predložilo je globalni minimalni porez od najmanje 15%, s ciljem rješavanja nesretnog međunarodnog sistema, punog rupa. Utvrđivanje minimalne stope moglo bi odvratiti kompanije od preusmjeravanja dobiti u zemlje u kojima bi plaćale manje poreza.

S današnjim globalnim minimalnim porezom na korporacije koji je funkcionalno postavljen na nulu, zabilježena je trka do dna poreza na dobit, što podriva sposobnost Sjedinjenih Država i drugih zemalja da prikupe prihod potreban za kritične investicije“, rekla je američka riznica u izjavi 20. maja.

Yellen će ove sedmice vjerovatno pronaći voljne pregovaračke partnere. U petak su ministri financija Francuske, Njemačke, Italije i Španije u pismu novinama Guardian napisali da je američki prijedlog “obećavajući početak”.

Stoga se obvezujemo da ćemo definirati zajedničko stajalište o novom međunarodnom poreskom sistemu na današnjem sastanku ministara finansija G7 u Londonu. Uvjereni smo da će stvoriti zamah potreban za postizanje globalnog sporazuma na G20 u Veneciji u julu. To je u roku od naš domet. Pobrinimo se da se to dogodi “, napisali su.

Potpora G7 mogla bi pomoći ubrzanju paralelnih pregovora o porezu između otprilike 140 zemalja koje vodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

Irska, koja je uspješno regrutovala globalne kompanije, uključujući velike američke tehnološke firme, nudeći stopu poreza na dobit od samo 12,5%, jedna je od zemalja koja je izrazila značajne rezerve prema Bidenovom prijedlogu.

Bidenov plan da plati najmanje 1,4 milijarde američkih dolara za novu infrastrukturnu potrošnju u velikoj mjeri ovisi o njegovoj sposobnosti da prikupi potporu globalnom minimalnom porezu na korporacije koji povećava uplate u Trezor, prenosi CNN.