Bitcoin pada ispod 30.000 američkih dolara dok Kina pojačava pritisak na kripto

Bitcoin se u utorak ponovno napunio i prvi put od kraja januara pao ispod 30.000 dolara, dok je Kina eskalirala svoje akcije protiv kripto valuta.

Kina je dalje obuzdala rudarske aktivnosti i poručila glavnim platnim platformama i zajmodavcima da se kripto trgovanje neće tolerirati.

Bitcoin (XBT) je pao za 12% u protekla 24 sata. Kriptovaluta je izgubila otprilike pola vrijednosti otkako je u travnju dosegla najviši nivo. Veliku rasprodaju zabilježile su i druge kripto kompanije: Ethereum je pao za oko 14%, dok je Dogecoin skočio za 26%, brišući sve svoje dobitke od aprila.

Kriptovalute su imale grubih nekoliko mjeseci iz nekoliko razloga, uključujući zabrinutost zbog utjecaja rudnika na okoliš i sve veću vladinu kontrolu. Crypto nastavlja hvatati puno toplote iz Kine, koja mjesecima signalizira agresivniji napor da se smanji takva valuta.

Narodna banka Kine u ponedjeljak je rekla da je pozvala Alipay, široko popularnu platformu za internetsko plaćanje koju vodi Jack Ma’s Ant Group, zajedno s pet velikih zajmodavaca i poručila im je da “sveobuhvatno istraže i identificiraju” razmjene kriptovaluta i dilera kako bi mogli prekinuti bilo koji kripto trgovanje.

Trgovina kriptovalutama i špekulativne aktivnosti … rađaju rizike od ilegalnih prekograničnih transfera imovine i pranja novca“, rekla je centralna banka.

Zajmodavci su bili Industrijska i komercijalna banka (IDCBY), Kineska poljoprivredna banka, Kineska građevinska banka (CICHF), Kineska poštanska štedionica i Industrijska banka.

Svih šest kompanija reklo je u izjavama objavljenim nakon najave centralne banke da nijedna institucija ili pojedinac ne smiju koristiti svoje platforme za bilo kakve aktivnosti vezane uz kripto. Uz te primjedbe, Alipay se također obvezao da će pojačati istrage protiv kripto transakcija na svojoj platformi.

Najava nije nova politika za Peking, ali pojačava koliko je zemlja spremna ići da ograniči upotrebu bitcoina i drugih digitalnih kovanica.

Tokom vikenda, kineski državni mediji izvijestili su da je jugozapadna kineska provincija Sečuan naredila zaustavljanje svih kriptokopnih operacija i prekinula napajanje mnogih rudarskih postrojenja. Pokrajina je glavno središte rudarstva, procesa korištenja moćnih računara za pokretanje i rješavanje algoritama koji generiraju nove kovanice kriptovaluta i verificiraju transakcije.

Iako Kina ne zabranjuje kriptove u potpunosti, regulator je 2013. godine proglasio da bitcoin nije stvarna valuta i zabranio financijskim i platnim institucijama transakcije s njima. U to su vrijeme naveli rizik da se bitcoin može koristiti za pranje novca, kao i potrebu za “održavanjem financijske stabilnosti” i “zaštitom juana kao fiat valute”.

Rastuća akcija također je dijelom pojačana kineskom inicijativom za digitalni juan koju podržava država, a koju vlasti žele provesti kako bi mogle kontrolirati novčane tokove, piše CNN.