Christian Eriksen će imati ugrađen uređaj za pokretanje srca

Christian Eriksen bit će opremljen uređajem za pokretanje srca nakon njegovog kolapsa na terenu tokom Euro 2020. godine.

ICD – implantabilni kardioverter defibrilator – “neophodan je zbog poremećaja ritma“”, rekao je doktor danskog tima Morten Boesen.

Eriksen ostaje u bolnici, ali kaže da je “u datim okolnostima dobro”.

Christian je prihvatio rješenje, a plan su osim toga potvrdili specijalisti na nacionalnoj i međunarodnoj razini koji svi preporučuju isti tretman,” dodao je Boesen.

Bivši igrač Spursa Eriksen, koji je sada u milanskom Interu, pao je malo prije poluvremena protiv Finske i trebalo ga je reanimirati defibrilatorom.

Njemački liječnik Jens Kleinfeld, koji ga je liječio na terenu, rekao je za medijsku grupu Funke: “Otprilike 30 sekundi kasnije otvorio je oči i mogao sam direktno s njim razgovarati. To je bio vrlo dirljiv trenutak, jer su u takvim medicinskim hitnim situacijama u svakodnevnom životu šanse za uspjeh mnogo manje“.

Kleinefeld je rekao da je pitao Eriksena, “Pa, jesi li se vratio s nama?

Doktor je rekao da je Eriksen odgovorio, “Da, vratio sam se s vama” i “Prokletstvo, imam samo 29 godina“.

Kleinefeld je dodao: “Tada sam znao da mozak nije oštećen i da se u potpunosti vratio

Sljedeća utakmica Danske igra protiv Belgije u četvrtak (17:00 BST) kada se vraćaju na stadion Parken, koji je bio poprište Eriksenovog kolapsa.

Belgija namjerava izbaciti loptu iz igre u 10. minuti kako bi sudjelovala u minutnom pljesku Eriksenu, a danski navijači gest planiraju kao znak podrške, piše BBC.