Danas se obilježava Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u sukobu

Opća skupština Ujedinjenih naroda na ovaj dan 2015. godine proglasila je 19. 06. za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu kako bi se podigla svijest o potrebi da se okonča seksualno nasilje povezano sa ratnim sukobima, oda počast žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta i svima onima koji su hrabro izgubili živote i posvetili svoj život borbi za iskorjenjivanje tih zločina.

Definicija pojma “seksualno nasilje povezano s sukobom” odnosi se na silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju, prisilnu trudnoću, prisilni pobačaj, prisilnu sterilizaciju, prisilni brak i bilo koji drugi oblik seksualnog nasilja slične težine počinjene nad ženama, muškarcima, djevojčicama ili dječacima koji je direktno ili posredno (vremenski, geografski ili uzročno) povezan sa sukobom.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu ne može se smatrati danom koji se jednostavno dodaje nizu drugih, sličnih sadržaja- ona mora biti izvor inspiracije za međunarodne standarde odgovornosti.

Datum je izabran kako bi se obilježilo usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti 1820 (2008), kojom je osudjeno seksualno nasilje kao ratna taktika, i zapreka izgradnji mira.

Strah i kulturna stigma umnogome sprječavaju veliku većinu osoba koje su preživjele seksualno nasilje povezano sa sukobima da prijave takvo nasilje.

Zašto obilježavamo Međunarodni dan za eliminaciju seksualnog nasilja tokom rata/ konflikta?

Procjenjuje se da za svako silovanje prijavljeno u vezi sa sukobom, 10 do 20 slučajeva ostaje nedokumentirano, tj. neprijavljeno.

Ovaj dan svakako nije povezan s nekim određenim, pojedinačnim i konkretnim sukobom, već se odnosi na “tragediju za čovječanstvo”, poznatu u svim ratovima i sukobima do sada, ali koji u savremenom društvu poprima epidemiološke razmjere.

Ove godine obilježava se 10 godina od uspostave mandata specijalnog predstavnika glavnog tajnika za seksualno nasilje u sukobu. Tijekom proteklog desetljeća došlo je do promjene shvaćanja seksualnog nasilja tokom sukoba kao prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti. Osim toga, i dalje je ključno prepoznati i rješavati neravnopravnost spolova kao temeljni uzrok i pokretač seksualnog nasilja u vrijeme rata i mira. Odgovor potreban za rješavanje takvih zločina uključuje više dimenzionalne usluge za preživjele žrtve.

Predsjednik Skupštine UN-a insistirao je na tome da se prioritet daje prevenciji i posvećivanju pažnje žrtvama. Treba im globalna pomoć da se oslobode osjećaja da su oni/e krive, te ih usmjeriti na izvršioce zločina.

Pristup usmjeren na preživjele

Učinci seksualnog nasilja povezanog sa sukobom koje nose preživjeli i njihova djeca, protežu se generacijama kroz traume, stigmu, siromaštvo, loše zdravlje i neželjenu trudnoću.

U nastojanju da se suprotstavi tim učincima, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je 23. aprila 2019. godine Rezoluciju 2.467 kojom se definira pristup prevencije odgovora na seksualno nasilje povezano sa sukobom.

Pristup usmjeren na preživjele ima nekoliko aspekata, uključujući psihosocijalnu i medicinsku pomoć -mentalno, fizičko i seksualno zdravlje, te brigu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju; obrazovanje, ekonomska sredstva za život; pravdu za preživjele i njihovu djecu; i u krajnjem, kažnjavanje počinitelja.