Debbie Hewitt postala prva žena predsjednica Engleskog nogometnog saveza

Debbie Hewitt trebala bi postati prva žena predsjedavajuća Engleskog fudbalskog saveza (FA) u 157-godišnjoj historiji te organizacije.

Hewitt, trenutno neizvršni predsjedavajući Visa Europe, The Restaurant Group plc, BGL Group i White Stuff, jednoglasno je nominiran na tu funkciju od strane Odbora FA, a započet će u januaru 2022. nakon što ga je Vijeće FA formalno ratificiralo.

Prethodni predsjedavajući Greg Clarke dao je ostavku prošlog novembra nakon što je za britanske zakonodavce upotrijebio ono što je priznao kao “neprihvatljive riječi”.

Govoreći u britanskom parlamentarnom odboru, Clarke je riječ “obojeni” opisao crnce, azijske i manjinske etničke fudbalere, a kritiziran je i zbog komentara koji se tiču ​​ljudi iz Južne Azije, homoseksualaca i ženskih fudbalera na istom sastanku.

FA je upravno tijelo za nogomet u Engleskoj, koje nadgleda igru ​​od najnižih do profesionalnih nivoa.

Oduševljena sam što sam nominirana za ulogu neizvršnog predsjedavajućeg Nogometnog saveza,” rekla je Hewitt.

Kao što su pokazali događaji proteklih mjeseci, ovo je važan trenutak za engleski fudbal, sa jasnom svrhom da svi akteri osiguraju dugoročno zdravlje igre na svim nivoima. Oduševljena sam nogometom od malih nogu i uzbuđena sam prilikom da igram svoju ulogu u oblikovanju budućnosti nečega što toliko znači mnogima“, kazala je Hewitt.

Od Vijeća FA zatražit će se da službeno ratificira Hewitta kao novog predsjedavajućeg na sljedećem sastanku 22. jula, piše CNN.