Dermatolozi razotkrivaju nekoliko mitova o pranju lica

Koliko često perete lice, ovisi o tipu kože i ostalim ličnim faktorima.

Mit: Ne biste trebali prati lice pod tušem

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iako neki misle da pranje lica ne bi trebalo biti dio vaše rutine tuširanja, to može biti dobra stvar pod uvjetom da budete pažljivi, rekla je Shasa Hu, dermatolog s certifikatom odbora i suosnivač BiaLife usluge savjetovanja o njezi kože.

Kako je kazala Hu, kada operete lice pod tušem, topla magla od tuša potiče dublje piling i odmašuje pore.

Sve dok ne koristite vruću vruću vodu ili oštre sapune, pranje lica dok ste pod tušem uštedjet ćete vrijeme, uštedjeti vodu i dublje očistiti kožu kako biste pripremili za ostatak vaše rutine njege kože“.

Mit: Uvijek treba prati lice dva puta dnevno

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dermatolog Hadley King sa sjedištem u New Yorku rekla je za Insider da li trebate prati lice dva puta dnevno ovisi o tipu kože i onome što trebate oprati.

Suhe ili osjetljive tipove kože dobro je očistiti jednom navečer, ali masna koža možda će vam trebati čišćenje najmanje dva puta dnevno”, rekla je King. Međutim, ako završite znojni trening ili se šminkate teško, ona preporučuje uvijek pranje lica nakon teretane ili prije spavanja.

Čišćenje prije spavanja obično se preporučuje ne samo za uklanjanje šminke, već i uklanjanje prljavštine i zagađenja koje se akumuliraju na našoj koži tokom dana“, rekla je King.

Te čestice, dodala je, mogu prouzročiti oksidativno oštećenje i doprinijeti razgradnji kolagena i borama.

Ako preko noći koristite proizvode koji na vašoj koži ostavljaju ostatke ili film, vjerojatno ćete poželjeti očistiti i lice ujutro“, rekla je za Insider.

Mit: Vaši proizvodi djelotvorni su samo ako vaše lice nakon upotrebe osjeti lagano opekotine ili zatezanje

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bez boli, bez dobitka ne odnosi se na njegu kože”, rekla je Audrey Kunin, dermatologinja i osnivačica kliničkog brenda za njegu kože DERMAdoctor.

Kada se koža opeče ili nadraži sastojcima za njegu kože, to narušava zaštitni kiselinski omotač kože, što može dovesti do daljnje osjetljivosti kože, pa čak i do infekcije kože“, objasnila je.

Međutim, određene kiseline i retinoidi propisane snage mogu izazvati lagano peckanje ili reakciju ljuštenja dok se koža ne prilagodi na to.

Općenito, ovi simptomi popuštaju kako se ćelijski promet ponovno uravnoteži s aktivnim sastojkom,” rekla je Hu.

Ako niste sigurni je li reakcija vaše kože na neki proizvod normalna, obratite se dermatologu prije nastavka upotrebe.

Mit: Umivanje lica vodom i sapunom biće dovoljno kao rutina

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Redovni sapun služi za čišćenje uobičajenih stvari. Vaša koža nije redovita“, rekla je Rachel Nazarian, dermatologinja iz New Yorka, za Insider.

Uobičajeni sapuni uklonit će vaša prirodna ulja i “poremetiti pH kože i oštetiti kožnu barijeru”, rekla je, što može izazvati suhoću i iritaciju.

Umjesto toga, operite kožu nježnim sredstvom za čišćenje bez mirisa koje nudi dubinsko čišćenje i udovoljava vašem jedinstvenom tenu.

Mit: Čišćenje četkom za čišćenje najbolji je način dubinskog čišćenja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Četke za čišćenje mogu dovesti do nakupljanja ulja. Suprotno uvriježenom vjerovanju, ribanje krpom ili mehaničkim uređajima neće uništiti ulje ili polimere za šminkanje na površini kože, rekla je Hu.

Vremenom vaša koža reagira na agresivan mehanički piling stvaranjem više ulja, što može dovesti do začepljenja“, rekla je za Insider.

Mehanički uređaji za pročišćavanje mogu čak izazvati “mikroskopske pukotine” na koži što može povećati rizik od alergijske reakcije ili iritacije kože.

Ako morate piling, ona preporučuje upotrebu meke muslin krpe ili nježnog, piling sredstva za čišćenje.

Mit: Imate akne jer ne perete lice svaki dan.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iako održavanje čistog tena definitivno pomaže u sprečavanju izbijanja, postoje i drugi faktori – poput genetike i hormona – koji mogu uzrokovati akne, prema Kingu.

Ako imate masnu kožu i skloni ste aknama, da, možda ćete dobiti više začepljenih pora i izbijanje akni ako lice ne perete redovito“, rekla je.

Ali ako niste posebno masni ili skloni aknama, svakodnevno pranje lica neće vam stvoriti akne“.

Mit: Ne biste trebali koristiti krpu za sušenje lica

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sušenje lica krpom može zaista biti problematično samo u dvije situacije: prvo, ako je krpa kontaminirana bakterijama, kvascima ili gljivicama, i drugo ako je krpa toliko abrazivna, to rezultira iritacijom.

Međutim, King je rekla da je obično u redu koristiti čistu krpu na licu ako je “nježno osušite bez trljanja”, piše Insider.