Dobrinjci zaustavili bagere, ne žele parking umjesto zelene površine

Na insistiranje grupe građana iz sarajevskog naselja Dobrinja za večeras je zakazana javna rasprava o pretvaranju zelene površine u parking.

Bageri su već bili započeli posao, ali je prekinut zbog izraženog nezadovoljstva.

Grupa građana nastanjenih u ulicama Dobrinjske bolnice i Omladinskih radnih brigada sumnja da se fingirala saglasnost stanara za započeti projekat.

Oni tvrde da su početkom mjeseca održali javnu raspravu i dobili saglasnost. Veliki dio stanara okolnih zgrada s tim nije upoznat što pokazuje da se nije radilo transparentno“, za Patriju su rekli nezadovoljni građani.

Jednu od najvećih zelenih površina u naselju Dobrinja treba da zamijeni parking od 100 mjesta. Izgradnja parkinga se pravda ukidanjem saobraćajnice kroz središte naselja koja će se pretvoriti u pješačku zonu.

Novi parking bi bio podijeljen u dvije cjeline, a iz Općine Novi Grad tvrde da će prostor između njih biti uređen zelenom hortikulturom.

Foto: Patria
Foto: Patria

Veliki broj građana javno je preko Facebook grupe Dobrinja online pozvao izabrane vijećnike da se po ovom pitanju oglase.

Smatraju da postoje bolja rješenja kao i mogućnost da se postojeći parkinzi nadograde.

Večeras u 18:00h doći na tu javnu raspravu. Kako god da je nazovemo. Ovo je rijetka zelena površina na Dobrinji bez automobila i nema smisla je uništiti. Namjerno je zapuštena a opet toliko ljudima znači. Znači djeci. Znači penzionerima. Znači roditeljima. Znači ljubimcima. Nema opravdanja ostati kući i ne prošetati do Dobrinjske bolnice. Građani su protiv. A načelnik nek se pokaže kao zaštitnik i pripremi neko drugo rješenje.

Svaki pošteni urbanista i arhitekta zna da je ovo URBICID. Zna da je ovo rješenje koje nije u interesu naselja. Niko nije protiv PJEŠAČKE ZONE ali ne na uštrb ove zelene površine. Na ovom prostoru planom je predviđeno obdanište. Bez automobila. Ako nema obdaništa onda želimo ozbiljan park, a ne parking“, napisao je jedan od članova grupe.