Donosimo vam načine kako da rashladite vaš dom ukoliko nemate klimu

Kako je toplotni val pogodio Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju, prosto je nemoguče spavati noću ako nemate klimu.

Na svu sreću postoje trikovi kojima sebi možete olakšati, pomoću koji ćete spustiti temperaturu u vašem domu te lakše zaspati.

Koristite termofor

Iako se termofor najviše koristi zimi kako bi se ugrijali ili za ublažavanje bolova, manje je poznato da se on može koristiti za hlađenje. Prije spavanja ga napunite hladnom vodom i stavite u zamrzivač.

Možete ga staviti u krevet dok obavljate što imate u kupatilu prije spavanja, ili ga možete otaviti pod nogama preko noći. Ako vam je prehladno, možete za zamotati u plahtu. Pomoći će vam pri reguliranju temperature tijela.

Ne otvarajte prozore tokom dana

Iako se čini logično da otvorite prozore kako biste prozračili, ljeti to znači da ćete u kuću samo pustiti vruć zrak zbog čega će se vaš životni prostor dodatno zagrijati. Tokom dana prozori neka budu zatvoreni, zavjese navučene i rolete spuštene kako bi spriječili ulazak sunčevih zraka. Kada padne noć otvorite prozore kako bi se sve dobro prozračilo.

Koristite niskoenergetske sijalice

Konvencionalne sijalice i do 90% svoje energije otpuštaju kao otpadnu toplinu. Kako biste spriječili pregrijavanje, prebacite se na niskoenergetske sijalice. Računi će biti manji, a prostor hladniji.

Zdjele hladne vode

Strateški postavljene zdjele pune hladne vode u više prostorija mogu pomoći u hlađenju vrućeg zraka. Uz njih, valjalo bi dodati i malo zelenila jer biljke djeluju kao prirodna klima.

Spavanje na podu

Ako vam zbilja ništa ne pomogne, uvijek možete spavati na podu. Naime, ujutro će se prostor zagrijavati od gore prema dolje i pod će najduže ostati hladan. Ako vam je jako neudobno na pod možete staviti ležaljku za plažu, piše The Sun.