Foto/ Osnovci sa Hrida najbrži u programiranju robota – najbolji robotičari za sezonu 2020/2021

Liga u robotici za osnovce iz Starog Grada okončana je završnim takmičenjem, koje je održano jučer u sportskoj sali OŠ “Edhem Mulabdić”.

S obzirom na koncept i mogućnost odigravanja kola, ovo sportsko takmičenje za osnovce jedino je koje se moglo održati u školskoj godini 2020/2021.godini, koju je nažalost obilježila pandemija korona virusa.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Liga u robotici pokrenuta je početkom školske 2019/2020. godine. Nakon odigrana dva kola, uslijedila je pandemija korona virusa, te je ostatak tog prošlogodišnjeg takmičenja završen u online formi. Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad iskoristila je prisustvo učenika u školama da organizuje jedno kolo u školskim prostorijama OŠ “Edhem Mulabdić” na kojem je izabrana najbolja robotičarska ekipa za ovu školsku 2020/2021. godinu.

Ekipa sa Hrida dvostruki šampion

Robotički tim OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” pokazao je najbolje vještine, te je sa 440 bodova zasluženo osvojio prvo mjesto. S obzirom da je ekipa sa Hrida osvojila i prošlogodišnje takmičenje, ovo im je druga titula. Drugo mjesto osvojila je OŠ “Hamdija Kreševljaković” sa 430 bodova, dok su treći bili osnovci sa Mošćanice iz OŠ “Vrhbosna”, sa ukupno 420 bodova.

Zadatak je bio što brže programirati robota i osigurati pravilnu putanju. Podijeljene su i pojedinačne nagrade najbržim mladim robotičarima. Prva je bila učenica OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” Amina Alić, drugo mjesto Amal Hrnjić, također OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” i treće najbrže vrijeme pripalo je Daniju Kadriću iz OŠ “Saburina”.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, jedina je lokalna samouprava koja je sistemski uključila u sport veliki broj svojih najmlađih sugrađana zahvaljujući sportskim ligama. Iz tog razloga se velike nade polažu u narednu školsku godinu, odnosno da epidemiološka situacija dozvoli ponovne i dugo očekivane lige za osnovce u fudbalu, odbojci, košarci, šahu, stonom tenisu i naravno robotici, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad