Građani ‘zabrinuti’ zbog Kim Jong-ove kilaže

Sjeverna Koreja emitirala je neviđenu televizijsku snimku jednog od svojih građana koji izražava zabrinutost zbog iznenadnog gubitka kilograma lidera Kim Jong-una.

Zdravlje vrhovnog vođe obično je “skriveno” javnosti u zemlji u kojoj njegov imidž čvrsto kontroliraju državni mediji.

Glavni televizijski kanal u zemlji takođe je prikazao snimke kako gospodin Kim izgleda mršaviji nego posljednjih godina. Uporno se šuškalo o zdravlju sjevernokorejskog vođe u desetljeću dok je bio na vlasti, ali ih je rijetko priznala notorno tajna vlada.

Dva nedavna klipa prikazana na glavnom TV kanalu u zemlji, Korejskoj centralnoj televiziji, navodno su izazvala zabrinutost zbog zdravlja vrhovnog vođe.

Jedan snimak pokazao je kako dolazi na koncert koji pokazuje dramatičan gubitak kilograma.

Drugi – i najneobičniji isječak – imao je neimenovanog građanina Pjongjanga koji je rekao Centralnoj televiziji u glavnim vijestima od petka: “Kad smo vidjeli gospodina Kima tako oslabljenog, svi smo postali tako tužni. Svi su tek počeli plakati“, rekao je.

Raniji snimci i fotografije sa sastanaka Radničke stranke ovog mjeseca nagovještavali su da gospodin Kim gubi na težini.

Analiza web stranice NK News pokazala je da je remen na njegovom skupom dizajnerskom satu bio stegnutiji nego na ranijim događajima, što sugerira da je gubio kilograme.

Zdravlje gospodina Kima većinu vremena izaziva zabrinutost jer je bio vrhovni vođa zemlje.

Preuzeo je dužnost od svog pokojnog oca Kim Jong-ila u decembru 2011. godine, a posmatrači Sjeverne Koreje konstantno su vidjeli kako njegova težina raste tokom njegove decenije na vlasti.

Kim je treća generacija Kimsa koja vodi komunističku državu, a na Sjevernu Koreju se gleda kao na nasljedni sistem vođstva koji potiče od onoga što državna propaganda naziva “plemenitim ličnostima planine Paektu” – svete planine na sjeveru gdje je osnivač države Kim Kaže se da je Il-sung svoj gerilski rat temeljio protiv carskog Japana, piše BBC.