Indija naručuje 300 miliona neodobrenih Covid vakcina

Indija je naručila 300 miliona doza neodobrene vakcine protiv koronavirusa usred razornog drugog vala.

Neimenovano cjepivo indijske firme Biological E nalazi se u ispitivanjima faze 3 i pokazalo je “obećavajuće rezultate” u prve dvije faze, navodi se u izjavi savezne vlade.

Nalog od 206 miliona dolara prvi je koji je Indija potpisala za ubod koji nije dobio odobrenje za hitne slučajeve, piše BBC.

To se događa dok se država bori da ubrza zaostali pogon vakcina.

Indija je do sada primijenila nešto više od 220 miliona doza vakcine, iako veći dio od 1,4 milijarde stanovnika sada ispunjava uvjete za vakcinu. Manje od 10% zemlje primilo je barem jednu dozu vakcinacije, uglavnom zbog velikog nedostatka doza.

Iako brojevi slučajeva Covid padaju, Indija i dalje dodaje više od 100.000 slučajeva vijesti dnevno. Do sada je zabilježilo više od 340.000 smrtnih slučajeva od virusa, ali stručnjaci kažu da je taj broj podcijenjen.

Indijska savezna vlada, koju predvodi premijer Narendra Modi, kritizirana je zbog toga što nije naručila ogromne narudžbe ni kod indijskih ni kod stranih proizvođača vakcina.

Dnevne opklade čekaju u redu za vakcinaciju na “Vakcinaciji na točkovima” u Kolkati. Autobus je pretvoren u centar za vakcinaciju protiv COVID-a kako bi se zaustavio val slučajeva COVID-19 u Indiji.

Covishield – Covaxin – Sputnik V

Indija trenutno daje tri cjepiva – Covishield, koje proizvodi Indijski serumski institut (SII), i Covaxin, koji je razvila indijska firma Bharat Biotech i vladino Indijsko vijeće za medicinska istraživanja, te Sputnik V, koji razvija moskovski Institut Gamaleya.

U poređenju sa pojedinačnom porudžbinom kompanije Biological E za 300 miliona doza, Indija je između januara i maja donela oko 350 miliona doza i iz Covishield-a i iz Covaxina.

Indijski regulator za lijekove dao je hitnu dozvolu za Covaxin u januaru prije završetka ispitivanja – podaci o njegovoj djelotvornosti tek treba objaviti.

Nova vlada, cjepivo Biological E, “vjerovatno će biti dostupno u sljedećih nekoliko mjeseci”, kazali su iz vlade.

Kako je indijska vožnja vakcinama strašno pogrešila?

Vlada Modija utrkuje se da poveća zalihe cjepiva kako brojevi Covida padaju, nadajući se da će biti dobro pripremljeni za, kako stručnjaci kažu, neizbježni treći val.

Indijski pogon vakcinama, koji je obećavajuće započeo u januaru, počeo je usporavati jer se kolebanje vakcine uvuklo kako su slučajevi padali. Međutim, brojevi su ubrzo ponovo porasli u smrtonosnom drugom valu koji je vidio kako bolnicama nedostaje kreveta, a krematorijima nedostaje prostora.

U nadi da će zaustaviti plimu, vlada je u maju otvorila akciju svima starijima od 18 godina, ali dva indijska proizvođača vakcina – Institut za serum i Bharat Biotech – nisu mogli garantirati snabdijevanje u tom obimu.

Ali nestašica i dalje traje, a dovela je i do ogromnih nejednakosti u pristupu ruralnim područjima, siromašnima i ženama koje zaostaju u redu za ubode, prenosi BBC.