Italija minimalno porazila Vels, Švicarska poslala Tursku kući

Današnjim utakmicama trećeg kola završena je prva faza Eura u grupi A.

Italija i Vels kao prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija idu dalje u osminu finala, trećeplasirana Švicarska ostaje na čekanju, dok Turska ide kući.

Italija je u Rimu dočekala Vels i zabilježila minimalnu pobjedu od 1:0. Italija je ovom pobjedom uz maksimalan učinak i bez primljenog gola osigurala prvo mjesto u grupi A.

Trenutak odluke se desio u 39. minuti, Verratti je ubacio loptu iz slobodnog udarca, a Pessina je skrenuo u gol i donio zasluženo vodstvo svom timu.

Velšani su i pored poraza prošli dalje jer je Švicarska dobila Tursku rezultatom 3:1 što joj nije bilo dovoljno da preuzme drugu poziciju.

Švicarci su poveli u 6. minuti kada je Seferović postigao prelijep pogodak sa 20-ak metara. Tačno dvadeset minuta nakon prvog pogotka Švicarci su postigli i drugi gol, Shaqiri je majstorski pogodio same rašlje  desnom nogom sa 18 metara.

Turci su smanjili na 2:1 u 62. minuti pogotkom Kahvecija, a samo šest minuta kasnije Shaqiri je drugi put pogodio za 3:1.

Švicarci su zauzeli treće mjesto u grupi zbog lošije gol-razlike od Velsa, te će morati čekati rasplet u ostalim grupama kada će saznati da li je prošla dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Turska je sa tri poraza završila svoje učešće na Euru.